Hlavní obsah

Podpora Hamásu mezi Palestinci po útoku na Izrael vzrostla. Válce navzdory

Podpora teroristického hnutí Hamás po útoku na Izrael mezi Palestinci bez ohledu na válečné útrapy vzrostla. Na Západním břehu Jordánu o 32 procentních bodů, ve zdevastovaném Pásmu Gazy o čtyři procentní body. Předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse naopak drtivá většina vnímá negativně: 90 procent Palestinců by uvítalo jeho rezignaci. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, o němž informuje agentura AP.

Foto: Hatem Ali, ČTK/AP

Záchranáři prohlížejí trosky domů po bombardování Pásma Gazy

Článek

Na Západním břehu vzrostla podpora Hamásu ze zářijových 12 procent na listopadových 44 procent. V Pásmu Gazy se teroristické hnutí v listopadu těšilo podpoře 42 procent, zatímco před třemi měsíci to bylo 38 procent, tedy o čtyři procentní body méně.

Navzdory zkáze, již rozpoutaná válka přinesla, se 57 procent respondentů v Pásmu Gazy a 82 procent na Západním břehu Jordánu domnívá, že Hamás zahájením útoku 7. října postupoval správně, uvedla agentura AP.

Foto: Raneen Sawafta, Reuters

Hořící základ barikády, kterou se Palestinci pokusili postavit v Džanínu na Západním břehu Jordánu

Většina přitom uvěřila tvrzení Hamásu, že jednal na obranu islámské svatyně v Jeruzalémě před židovskými extremisty a docílil propuštění palestinských vězňů. Pouze deset procent respondentů se domnívalo, že se Hamás dopustil válečných zločinů.

Abbás z kola ven?

Odstoupení 88letého Abbáse, jehož vládu mnozí Palestinci považují za zkorumpovanou, autokratickou a neefektivní, si na Západním břehu i v Pásmu Gazy přeje přes 90 procent obyvatel, což je o deset procentních bodů víc než před útokem na Izrael.

Netanjahu: Izrael a USA mají odlišný pohled na budoucnost Gazy

Blízký a Střední východ

Průzkum palestinského střediska PSR, jehož statistická odchylka činí čtyři procenta, byl v Pásmu Gazy proveden během týdenního příměří.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který vede nejpravicovější vládu v dějinách Izraele, důrazně odmítá jakoukoli roli Palestinské autonomie v Pásmu Gazy po skončení ofenzivy a trvá na tom, že si tam Izrael musí zachovat časově neomezenou bezpečnostní kontrolu. Arabští spojenci USA naopak podmiňují své zapojení do poválečné obnovy skutečnou snahou docílit dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Šéf Hamásu Ismáíl Haníja se nechal slyšet, že jakékoli uspořádání v Pásmu Gazy je „mylná představa“. „Jsme otevřeni diskusi o jakýchkoli nápadech nebo iniciativách, které by mohly ukončit (izraelskou) agresi a otevřít dveře k tomu, aby se udělal pořádek … jak na Západním břehu, tak v Pásmu Gazy,“ dodal Haníja.

Hamás má obrovský rozpočet. Kde bere tolik peněz?

Blízký a Střední východ

Z historie palestinských území

Palestinská samospráva spravuje části Izraelem okupovaného Západního břehu Jordánu a vládla v Pásmu Gazy do roku 2007, kdy tam kontrolu převzal Hamás.

Ten ovládl Pásmo Gazy po volbách, v nichž v lednu 2006 získal 44 procent hlasů. Druhá jen těsně se 41 procenty hlasů skončila strana Fatah současného šéfa palestinské autonomie Mahmúda Abbáse. Od té doby se palestinské parlamentní volby nekonaly.

Z Pásma Gazy se Izrael na základě mírových dohod stáhl v roce 2005.

Výběr článků

Načítám