Hlavní obsah

Počet obětí letošní pouti do Mekky přesáhl kvůli vysokým teplotám tisícovku

Rijád

Přes 1000 poutníků zahynulo při letošní velké muslimské pouti do Mekky v Saúdské Arábii, uvedla agentura AFP s odvoláním na údaje, které jí poskytly různé země. Přibližně desítka států vyčíslila prozatímní počet úmrtí na 1081. Nejvíce poutníků, kteří zemřeli, pocházelo z Egypta. Letos se náboženská pouť opět konala za velmi vysokých teplot, které ve Velké mešitě v nejposvátnějším městě islámu dosahovaly až 51,8 stupně Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jeden z arabských diplomatů agentuře AFP sdělil, že zemřelo dalších 58 egyptských poutníků, čímž se počet Egypťanů, kteří během letošní velké poutě do Mekky (hadždže) zahynuli, zvýšil na 658. Podle něj 630 z nich nemělo k pouti oficiální povolení.

Hadždž je jedním z pěti pilířů islámu a každý muslim, který si to může dovolit, musí posvátnou pouť vykonat alespoň jednou za život v době určené muslimským kalendářem, který vychází z lunárních cyklů. Poutě se každoročně pokoušejí zúčastnit desítky tisíc věřících bez potřebných povolení, která jsou udělována podle kvót a jsou spojena s řadou nákladů.

Foto: Rafiq Maqbool, ČTK/AP

Záchranáři nesou muslimského poutníka na lékařskou prohlídku poté, co omdlel kvůli úpalu

Svědek agentury Reuters uvedl, že tisíce poutníků ležely na ulicích a byly vystaveny slunci při výstupu na horu Arafat, který je jedním z nedílných rituálů cesty. Těla mrtvých byla později přikryta látkou ihram - jednoduchým oděvem, který poutníci nosí - dokud nepřijela zdravotnická vozidla, uvedl svědek.

Arabský diplomat, který si přál zůstat v anonymitě, ve čtvrtek agentuře AFP řekl, že podle něj bylo hlavní příčinou úmrtí převážně egyptských poutníků horko, které ve spojení s vysokým krevním tlakem způsobovalo zdravotní komplikace.

Saúdskoarabské úřady zatím nezveřejnily bilanci mrtvých. Uvedly však, že musely ošetřit na 2700 poutníků. Agentura AFP tak počty zjišťuje především z diplomatických zdrojů.

Za řádění žraloků v Hurghadě může islámská pouť do Mekky, tvrdí odborník

Svět

Výběr článků

Načítám