Hlavní obsah

Páté narozeniny chlapce odvlečeného do Gazy si v Tel Avivu připomněly tisíce lidí

Tel Aviv

Tisíce lidí vyšly v pondělí do ulic Tel Avivu, aby si připomněly páté narozeniny Ariela Bibase, který byl loni 7. října odvlečen se svým mladším bratrem Kfirem z kibucu Nir Oz do Pásma Gazy. Mladšímu z bratrů byl letos v lednu rok, oba zůstávají nejmladšími rukojmími, které palestinští teroristé dosud nepropustili. Není přitom jasné, zda jsou děti ještě naživu.

Tel Avivem prošel průvod tisíců lidí u příležitosti pátých narozenin Hamásem odvlečeného chlapce Video: Reuters

Článek

Účastníci pochodu v Tel Avivu, jehož se zúčastnili i příbuzní unesených dětí, zapalovali narozeninové svíčky a vypouštěli oranžové balonky, které symbolizovaly zrzavou barvu Arielových vlasů. V davu byly k vidění i kostýmy Batmana, odkaz na chlapcova oblíbeného superhrdinu.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Připomínka pátých narozenin uneseného Ariela Bibase v Tel Avivu

Arielova teta Ofri Bibasová Levisová se během akce obrátila na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s emotivní prosbou, aby nekladl překážky dohodě o propuštění rukojmích.

„Jejich osud je ve vašich rukou. Na stole je dohoda, se kterou jste souhlasil. Nepřicházejte s dalšími požadavky, nevyhlašujte další červené linie. Neotálejte. Dostaňte je domů,“ řekla.

Ariel a Kfir byli se svou matkou Širi odvlečeni loni 7. října během útoku Hamásu a dalších palestinských teroristických skupin. V listopadu, kdy Hamás propustil 105 rukojmích včetně žen a dětí, se na svobodu nedostali – Hamás tehdy tvrdil, že trojici zadržuje jiná skupina.

Letos v únoru izraelská armáda zveřejnila záběry, které byly údajně natočeny na základně teroristické skupiny Mudžahedínské brigády. Video bylo prý nalezeno během izraelských operací v Chán Júnisu v Pásmu Gazy. Je na něm zachycená Širi a její syn Ariel v obklopení ozbrojenců. Předpokládá se, že Kfir byl na matčině těle schovaný pod šátkem podobně, jako to bylo vidět na dřívějších záběrech, podotkl web Times of Israel.

Jarden Bibas, otec obou dětí, byl 7. října unesen jinam. Jedna z rukojmích, která byla v listopadu propuštěna, vypověděla, že mu věznitelé z Hamásu řekli, že jeho žena a děti jsou po smrti, a nařídili mu, aby v zajetí natočil video, ve kterém viní Netanjahua, že brání návratu jejich těl do Izraele.

Izraelská armáda ale následně tuto informaci označila za nepotvrzenou a označila to za součást „psychologického teroru“ ze strany palestinských věznitelů.

Unesené izraelské miminko i s matkou a starším bratrem zahynuli, tvrdí Hamás

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám