Hlavní obsah

Palestinský ozbrojenec zranil šest lidí v židovské osadě

Palestinský mladík v úterý zranil šest lidí, když zahájil palbu před nákupním centrem v židovské osadě Maale Adumim na okupovaném Západním břehu Jordánu. Útočníka zastřelil policista, který byl mimo službu, oznámila podle agentury AP izraelská policie.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraleské záchranné a bezpečnostní složky na místě útoku. Archivní snímek

Článek

Jednalo se o další ze série konfrontací mezi Izraelci a Palestinci na Západním břehu, který je od loňského jara svědkem opakovaných razií izraelských bezpečnostních sil, pouličních palestinských útoků na Izraelce i útoků židovských osadníků na Palestince.

Palestinské radikální hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, a radikální skupina Islámský džihád útok označily za hrdinský a uvedly, že šlo o „přirozenou reakci“ na návštěvu dvou izraelských krajně pravicových ministrů na Chrámové hoře v Jeruzalémě z minulého týdne. Chrámová hora, která je posvátná pro muslimy i židy, leží ve východním Jeruzalémě, jehož se Izrael spolu se Západním břehem Jordánu a Pásmem Gazy zmocnil za války v roce 1967.

Téměř třetina Izraelců zvažuje emigraci

Zahraniční

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví dnes v osadě Maale Adumim, ležící východně od Jeruzaléma, útočil dvacetiletý palestinský mladík. Ze šesti zraněných jsou dva ve vážném stavu v nemocnici, uvedly zdravotnické zdroje.

Izraelský policista, který Palestince nakonec usmrtil, řekl, že byl u holiče, když zaslechl střelbu a křik. Vydal se na místo činu, kde uviděl útočníka ve žluté vestě se zbraní. „Nebyl jsem si jistý, jestli je to terorista. Zavolal jsem na něj, aby přestal, ale on obrátil zbraň proti mně,“ prohlásil policista.

Na audiozáznamu, který údajně nahrál útočník a sdílel ho na sociálních sítích, dotyčný slibuje, že je připraven „zemřít ve jménu Alláha“, a žádá, aby se k jeho útoku „nehlásila žádná politická frakce“.

Související témata:

Výběr článků

Načítám