Hlavní obsah

Soupeřící palestinské frakce se domluvily na jednotě, chlubí se Čína

Vysocí představitelé čtrnácti palestinských skupin včetně teroristického Hamásu, ovládajícího Pásmo Gazy, a Fatahu podepsali po třech dnech jednání v hlavní městě Číny společnou Pekingskou deklaraci, že chtějí ukončit rozdělení a budovat palestinskou jednotu.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Nejvyšší představitelé hlavních hnutí se jednání neúčastnili. Na snímku je předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Článek

Oznámila to čínská média, která krok oceňovala jako průlomový pro řešení palestinské otázky. Současně zdůrazňovala, že se Číně daří působit jako mediátor i v konfliktech vzdálených od Číny.

Podobná jednání se v minulých letech konala v Turecku, Alžírsku a Egyptě, ale nikdy nepřinesla žádný průlom. Není jasné, zda a jak dlouho dohoda rozhádaným stranám vydrží.

První zprávy čínských médií neobsahovaly žádné podrobnosti o Pekingské deklaraci. Ani neuvádí seznam palestinských vůdců, kteří se zapojili do jednání, jež hostil čínský ministr zahraničí Wang I, uvedl list The Washington Post. Na fotografiích je vidět druhý tajemník ústředního výboru Fatahu Mahmúd Alúl a vysoký představitel Hamásu Musa abú Marzuk.

Marzuk po podpisu podle listu The Times of Israel prohlásil: „Dnes jsme podepsali dohodu o národní jednotě a říkáme, že je to cesta k naplnění cesty za národní jednotou. Jsme oddáni národní jednotě a vyzýváme k ní.“ Až skončí válka na území Pásma Gazy, má tam vzniknout prozatímní vláda národního usmíření, řekl Wang I.

Rozpory od roku 2007

Jednání začalo 20. července. Představitel Fatahu Abdal Fattah Daulá už na úvod tvrdil, že Fatah „chce odstranit všechny překážky pro sjednocení za obtížných podmínkách genocidní války v Gaze“, napsal Middle East Monitor.

Hluboký rozpor mezi Fatahem a Hamásem trvá od roku 2007. Hamás, který získal většinu hlasů ve volbách z roku 2006 silou, v následujícím roce ovládl Pásmo Gazy, vyhnal odtamtud příslušníky Fatahu a jeho bezpečnostních sborů, přičemž jich část povraždil.

Čína se pokoušela sjednotit dlouhá léta rozhádaná palestinská hnutí už v únoru, ale tehdy je účastníci jednání nedohodli ani na společném prohlášení. I tak se ale čínští komunisté chlubili, že jsou na mezinárodní scéně úspěšnými vyjednavači, napsal americký list.

Rozhádaní rivalové Hamás a Fatah jednají v Kataru o poválečné správě Pásma Gazy

Blízký a Střední východ

Svítá naděje na příměří mezi Hamásem a Izraelem, tvrdí Egypt

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám