Hlavní obsah

OSN snížila počet žen a dětí zabitých v Gaze na polovinu

Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) ve své zprávě z 8. května o polovinu snížil počet ženských a dětských obětí, které si vyžádal konflikt v Pásmu Gazy. Podle konzervativního think tanku FDD, který na náhlý skok ve statistikách udávaných úřadem OSN upozornil, jde o důkaz, že čísla udávaná Hamásem jsou nafouknutá. Problematika výpočtu obětí je však komplikovanější a plně věrohodné nejsou ani izraelské statistiky.

Foto: Hatem Khaled, Reuters

Dům v Rafáhu zničený po izraelském zásahu

Článek

Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí je jednou z řady organizací, která se zabývá situací v Gaze i současným konfliktem, který tam zuří (na rozdíl od úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA však nikoliv výlučně). Pravidelně zveřejňuje statistiky, kolik si konflikt vyžádal obětí a jaké množství humanitární pomoci do pásma Gazy dorazilo.

Ve své infografice z 6. května uvádí UNOCHA u počtu zabitých palestinských civilistů číslo 34 735, z toho mělo být více než 9500 žen a 14 500 tisíce dětí. Zpráva z 8. května uvádí u celkového počtu zabitých civilistů už číslo 34 844. Složení statistiky se ale najednou výrazně liší. Úřad tentokrát uvádí, že z 24 686 identifikovaných obětí k 30. dubnu bylo 10 006 mužů, 4959 žen, 7797 dětí a 1924 seniorů. Byť se stále jedná o mimořádně tragickou statistiku, nelze přehlédnout, že u žen a dětí jsou najednou čísla poloviční.

Jak uvedl konzervativní think tank Foundation for Defense of Democracies (FDD), který byl založen v roce 2001 a je viněn z toho, že je součástí izraelské lobby v USA, je revize údajů důkazem, že teroristické hnutí Hamás značně nafukuje čísla civilních obětí.

„Pozorovatelům, kteří konflikt sledují, mělo být od začátku války jasné, že údaje zveřejňované Hamásem a jeho pobočkami vyžadují přísnou kontrolu. Opožděné rozhodnutí OSN opravit údaje o počtu obětí je sice vítané, ale může přijít příliš pozdě na to, aby napravilo již způsobené škody. Zpoždění posílilo pozici Hamásu a zvýšilo jeho šance na přežití v konfliktu,“ uvedl analytik think tanku FDD Joe Truzman.

OSN ani UNOCHA změnu ve statistikách nijak nekomentovaly. Úřad pouze změnil svůj zdroj. Místo Gazanské mediální kanceláře cituje jako zdroj Gazanské ministerstvo zdravotnictví, které ale rovněž ovládá teroristické hnutí Hamás.

Údaje z médií až od konce února

V prvních měsících konfliktu se údaje o zemřelých opíraly o nemocniční záznamy. Poslední únorový den letošního roku ministerstvo uvedlo, že vzhledem k chaotické situaci, která v Gaze panuje, se již nemůže spolehnout na data z nemocnic, ale že jeho údaje jsou „kombinací přesného počtu zemřelých na základě dat z částečně funkčních nemocnic a odhadů z mediálních zpráv“, aniž by citovalo, jaké zdroje využívá.

To, že ministerstvo zdravotnictví v Gaze ztratilo přehled, kolik Palestinců bylo zabito, přiznali úředníci ministerstva listu Washington Post na konci dubna, když uvedli, že neidentifikovaných mrtvých je více než 10 tisíc. Přičemž není jasné, kolik z nich jsou ženy, kolik děti, kolik muži a kolik jich je bojovníků Hamásu a dalších teroristických skupin.

Proč OSN a jeho úřad doposud využívaly i čísla prezentované Gazanskou mediální kanceláří, není zřejmé. Ve svých zprávách i infografikách uvádí, že uváděné údaje nelze nezávisle ověřit, pravda však je, že politici i úředníci OSN tato čísla běžně citují.

Čísla ministerstva zdravotnictví minimálně v prvních měsících konfliktu byla hodnocena jako hodnověrná. Článek datového vědce profesora Abrahama Wynera na serveru Tablet, ve kterém ministerstvo obvinil z manipulace s daty, byl vyvrácen ostatními vědci poměrně záhy. To ale neznamená, že se už v prvních týdnech neobjevovala přehnaná čísla. V případě výbuchu v nemocnici Al-Ahlí ze 17. října palestinské vedení hovořilo o stovkách obětí, než se ukázalo, že na nemocnici spadla raketa vypálená Islámským džihádem.

Explozi v nemocnici v Gaze způsobila palestinská raketa, připustila po měsíci Human Rights Watch

Blízký a Střední východ

Situace však není tak jednoduchá. Na jednu stranu Hamás při sdělování informací nerozlišuje mezi zabitými teroristy Hamásu a civilisty. OSN také považuje za dítě osobu do 18 let věku, v řadách Hamásu však bojuje řada teenagerů. Za dětské vojáky ale OSN považuje jen bojující děti mladší 15 let, od tohoto věku mohou bojovat legálně.

Na druhé straně se v předchozích dvou válkách s Hamásem údaje Izraele a teroristické organizace o zabitých prakticky nelišily, jak uvedl například list Ha’aarec.

S rezervou je však třeba brát i izraelská čísla. Deník Ha’arec zveřejnil na konci března řadu svědectví, která vypovídají o tom, že armáda počítá jako bojovníky Hamásu všechny muže zabité v zónách, kde probíhají vojenské operace.

Čísla ministerstva jsou relevantní pro izraelskou rozvědku

Profesor Michael Spagat, ekonom ozbrojených konfliktů, 17. dubna uvedl, že data o obětech poskytovaná gazanskými úřady jsou velice detailní a reportování o nich předčí reportování o obětech ve válkou zmítané Ukrajině. Spagat nicméně připustil, že s pokračujícími boji v Gaze kvalita reportování upadá s tím, jak přestávají být nemocnice funkční.

To, že doposud bylo ministerstvo zdravotnictví v Gaze považováno za relativně důvěryhodný zdroj, naznačuje i článek levicového izraelského webu Mekomit z ledna letošního roku. V něm nejmenovaný příslušník izraelské rozvědky popisuje, že data ministerstva o civilních obětech využívá právě i izraelská rozvědka. Zároveň ovšem není možné zjistit, jaká na ministerstvu panuje situace v současnosti.

Ozbrojenci Hamásu podle USA ukradli humanitární pomoc pro civilisty v Gaze

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám