Hlavní obsah

Ohňostroj, slavící davy v ulicích, rozdávání cukrovinek. V Ammánu se radovali z vraždy tří izraelských civilistů

Ohňostroj a davy radujících se Jordánců. Tak to vypadalo v neděli v centru Ammánu poté, co jordánský řidič kamionu zastřelil v blízkosti hraničního přechodu Allenbyho most tři izraelské civilisty. Účastníci akce nabízeli kolemjdoucím sladkosti a útočníka, kterého izraelské bezpečnostní síly na místě zlikvidovaly, oslavovali jako hrdinu, který pomstil smrt tisíců Palestinců zabitých ve válce v Gaze.

Jordánci vyšli do ulic na počest útočníka, který předtím zabil tři IzraelceVideo: Reuters

Článek

„Za jeho akcí stojí všichni Jordánci. Jsme šťastní, protože je to trocha spravedlnosti za krev dětí a mučedníků, kteří jsou pryč. S tím, co se stalo, jsme opravdu spokojeni,“ řekla agentuře Reuters Jordánka, která se představila jako Um Alaa.

V podobném duchu hovořil i Vajíl Sakká, generální tajemník Islámské akční fronty. „Toto je spontánní odpověď Netanjahuovi a sionistům. Pokud si myslíte, že Jordánsko je slabé a je ztraceno, žijete v iluzi. Toto je první varování, nezkoušejte naši trpělivost, ubývá jí. Před námi je mnoho dní,“ prohlásil.

Tohle může být váš konec, pohrozil izraelský ministr Palestinské samosprávě kvůli rezoluci OSN

Blízký a Střední východ

Pachatelem trojnásobné vraždy byl devětatřicetiletý řidič kamionu, který pocházel z vlivného kmene Huvajtát v jižním Jordánsku.

Foto: Alaa Al Sukhni, Reuters

Demonstrující v Ammánu na podporu řidiče, který zastřelil tři Izraelce.

Jde o první útok svého druhu na izraelsko-jordánské hranici od loňského 7. října, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás podniklo rozsáhlý útok na jihu Izraele, na který izraelská armáda odpověděla vojenskými akcemi v Pásmu Gazy, což zvýšilo napětí v celém regionu.

Jordánsko má s Izraelem mírovou smlouvu a udržuje plné diplomatické styky. Sice veřejně kritizuje Izrael za jeho postup v Gaze, na druhou stranu s ním ale spolupracuje zejména vojensky a zpravodajsky. Během dubnového raketového útoku Íránu jordánská armáda aktivně likvidovala střely mířící na Izrael.

Jordánské království od Izraele odebírá drtivou většinu své spotřeby pitné vody.

Foto: Alaa Al Sukhni, Reuters

Účastníci akce nabízeli kolemjdoucím sladkosti a útočníka, kterého izraelské bezpečnostní síly na místě zlikvidovaly, oslavovali jako hrdinu, který pomstil smrt tisíců Palestinců zabitých ve válce v Gaze.

Střelba se odehrála v zóně pro přepravu zboží pod izraelskou kontrolou, kde kamiony vykládají svůj náklad dovezený z Jordánska. Hraniční přechod krále Husajna známý také jako Allenbyho most využívají Palestinci, Izraelci i zahraniční turisté. Útok se stal poté, co představitel Hamásu Mahmúd Mardáví kritizoval Jordánce za to, že umožnili konvojům nákladních automobilů přejet z Jordánska do Izraele.

Útočník přijel k Allenbyho mostu z Jordánska v nákladním autě, vystoupil a zahájil palbu. „Terorista byl bezpečnostními silami eliminován, tři izraelští civilisté byli v důsledku útoku prohlášeni za mrtvé,“ uvedla izraelská armáda.

Foto: Alaa Al Sukhni, Reuters

Jde o první útok svého druhu na izraelsko-jordánské hranici od loňského 7. října, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás podniklo rozsáhlý útok na jihu Izraele.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Jordánský řidič kamionu zastřelil v blízkosti hraničního přechodu Allenbyho most tři izraelské civilisty. Na snímku izraelští vojáci na místě incidentu, 8. září 2024.

Útočník zastřelil tři Izraelce na izraelsko-jordánské hranici

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám