Hlavní obsah

Odveta nejen za Tel Aviv. První úder Izraele v Jemenu, Húsíům hoří ropné sklady

Aktualizováno

Izrael provedl útok na jemenský přístav Hudajdá, zasažen byl přístav pohonných hmot. Podle agentury Reuters to uvedly úřady jemenského povstaleckého hnutí Húsíů. Ti se v pátek přihlásili ke dronovému útoku, který v izraelském Tel Avivu zabil člověka. Izraelská armáda uvedla, že na cíle spojené s Húsíi útočila v odvetě za stovky útoků z poslední doby.

Foto: Profimedia.cz

Požár v jemenském přístavu Hudajdá

Článek

„Stíhačky izraelské armády zasáhly vojenské cíle teroristického režimu Húsíů v oblasti přístavu Hudajdá v Jemenu v reakci na stovky útoků, které byly v posledních měsících provedeny proti státu Izrael,“ uvedla armáda na síti X.

„Požár, který v současné době hoří v Hudajdá, je vidět na celém Blízkém východě a jeho význam je jasný,“ uvedl ministr obrany Joav Galant podle agentury Reuters v prohlášení. „Húsíové na nás zaútočili více než 200krát. Když poprvé ublížili izraelskému občanovi, udeřili jsme na ně. A uděláme to na jakémkoliv místě, kde to bude nutné,“ dodal.

USA zničily Húsíům tři námořní drony, rebelové přesto zaútočili na další obchodní loď

Blízký a Střední východ

Povstalci provozovaná televize Al-Masíra, která citovala prohlášení místního ministerstva zdravotnictví, uvedla, že izraelský útok zasáhl skladiště pohonných hmot a vyžádal si blíže neupřesněný počet obětí. Terčem útoku byla podle televize také zařízení elektroenergetické společnosti.

„Je to poprvé, co Izrael přímo zaútočil na území Jemenu,“ podotkl americký zpravodajský web Axios. Na videích, která se po úderu objevila na sociálních sítích, je vidět rozsáhlý požár a obří mračna černého dýmu stoupající nad městem.

Při pátečním útoku na Tel Aviv, k němuž se Húsíové přihlásili, byl zabit muž ve věku kolem 50 let a další čtyři lidé utrpěli zranění. Podle armády šlo zřejmě o útok dronu íránské výroby, který však z nějakého důvodu nespustil letecký poplach.

Podle izraelského tisku nebyl dron zachycen kvůli lidské chybě. Protože proti bezpilotnímu letounu nebyla podniknuta žádná akce, nezazněly žádné varovné sirény, napsal server listu The Times of Israel (Tol). Izrael disponuje vícevrstvým systémem vzdušné obrany, který je schopen zachytit hrozby od balistických raket dlouhého doletu až po bezpilotní letouny a střely krátkého doletu.

Húsíové útočí na Izrael, který zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristických útocích Hamásu z loňského října, při nichž zahynulo na 1200 lidí. Dalších zhruba 250 osob bylo odvlečeno na území Pásma Gazy. Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od té doby přišlo o život přes 38 800 Palestinců a více než 89 400 jich bylo zraněno, oznámilo ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví spravované Hamásem.

Obě lodě, které Húsíové v pondělí napadli, vypluly z ruských přístavů

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám