Hlavní obsah

Odveta Izraele přijde během několika dnů. A bude významná

Izrael během několika dnů zahájí „významnou odvetu“ za úterní masivní raketový útok. Na stole jsou „všechny možnosti“, to znamená, že by se mohly zasáhnout íránská ropná zařízení nebo systémy protivzdušné obrany a další strategická místa země, píše web Axios s odkazem na informace, které získal z izraelské vlády. Obě země zatím nikdy nebyly blíž otevřenému ozbrojenému konfliktu. Írán totiž pohrozil, že pokud Izrael zaútočí, bude úder opětovat mnohem tvrději než v úterý večer.

ŽIVĚ: Záběry z Tel AvivuVideo: Reuters/AP

Článek

„Je zatím velký otazník ohledně toho, jak Íránci na útok zareagují, ale počítáme s tím, že by do toho šli naplno. To bude úplně jiná hra,“ řekl nejmenovaný izraelský představitel.

Izraelská odveta by mohla fungovat v klasickém módu, to znamená masivní bombardování, ale také tajné operace podobné té, která zabila vůdce Hamásu Ismáíla Haníju v Teheránu před dvěma měsíci. Odveta bude ale „významná“, uvedli izraelští představitelé po úterním zasedání vlády premiéra Netanjahua v podzemním bunkru, píše Axios.

Kabinet nerozhodl o termínu a síle své odvety kvůli tomu, že tento krok chce Netanjahuova vláda konzultovat s administrativou amerického prezidenta Joe Bidena, řekli webu Axios dva izraelští představitelé.

FOTO: Íránský raketový útok na Izrael

Blízký a Střední východ

Izrael bude reagovat sám, ale své plány chce koordinovat s USA kvůli strategickým důsledkům. Další íránský útok v reakci na izraelskou odvetu by pro židovský stát vyžadoval obrannou spolupráci s americkým Ústředním velitelstvím, více munice pro izraelské letectvo a potenciálně další druhy americké operační podpory, řekl izraelský představitel.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Kouř po útocích izraelských sil na jihu Libanonu, baště teroristické organizace Hizballáh

Teprve se uvidí

Prezident Biden prohlásil, že USA a Izrael diskutují o reakci na íránský útok a „teprve se uvidí“, jaký bude výsledek. Americký představitel v úterý při rozhovorech mezi Bidenovou administrativou a izraelskou vládou uvedl, že USA daly jasně najevo, že podporují izraelskou reakci, ale myslí si, že je třeba ji měřit.

U izraelské ambasády v Kodani zněly výbuchy, na stockholmskou někdo zjevně střílel

Evropa

Biden řekl, že bude s Netanjahuem o reakci na íránský útok mluvit. Podle izraelského představitele by se telefonát mohl uskutečnit ve středu několik hodin před židovským svátkem Roš ha-šana.

„Írán udělal velkou chybu a zaplatí za to,“ řekl Netanjahu ve videu, které zveřejnila jeho kancelář. „Režim v Íránu nechápe naše odhodlání bránit se a naše odhodlání provést odvetu proti našim nepřátelům. Oni to pochopí. Budeme se držet pravidla, které jsme stanovili: kdokoli na nás zaútočí, zaútočíme na něj,“ prohlásil Netanjahu.

Velká chyba, za kterou zaplatíte, vzkazují Izraelci do Íránu po raketovém útoku

Blízký a Střední východ
Foto: Baz Ratner, ČTK/AP

Izraelci pálí směrem na Libanon

Související témata:

Výběr článků

Načítám