Hlavní obsah

Obklopeni luxusem a taškami UNRWA. Záběry z 6. října ukazují stěhování Sinvárovy rodiny do tunelu

Šéf politického křídla teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár, kterého Izrael minulý týden zlikvidoval, se loni 6. října, tedy den před brutálním útokem na židovský stát, stěhoval s rodinou, manželkou a dvěma syny do tunelů v Gaze. Izrael nyní z tunelu zveřejnil video, které ukazuje, že si jeho manželka s sebou vzala birkinku - kabelku značky Hermes za 32 tisíc dolarů (téměř tři čtvrtě milionu korun) a jeho syn dres španělského fotbalového klubu FC Barcelona. Kamera zabrala také nasyslené tašky s humanitární pomocí.

Sinvár s rodinou v podzemním tuneluVideo: AP

Článek

„Do tunelu s ním 6. října vstoupila jeho manželka s birkinkou, jejíž cena se odhaduje na 32 tisíc dolarů! Nechám vás, abyste to okomentovali,“ uvedl na síti X mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) pro arabská média Avichay Adraee.

Foto: AP

Sinvár s rodinou v podzemním tunelu

Mluvčí dále připomněl, že zatímco obyvatelé Gazy nemají dost peněz na stan nebo základní potřeby, tak Sinvár a jeho manželka všude, kudy chodí, ukazují „zvláštní lásku k penězům“.

Poprask, i když menší než birkinka za vyšší stovky tisíc korun způsobil i Sinvárův syn, který si kromě batohu do tunelu přinesl i dres známého španělského fotbalového klubu FC Barcelona.

Hodil klackem po dronu. Poslední záběry Sinvára před smrtí

Blízký a Střední východ

Skryl se jako zbabělec

Izrael záběry z tunelu zveřejnil v sobotu 19. října, tedy dva dny poté, co se IDF podařilo Sinvára zlikvidovat v Pásmu Gazy. Chen Kugel, lékař, který dohlížel na pitvu šéfa teroristického hnutí, uvedl, že byl zabit střelou do hlavy.

„Vůdce Hamasu Jahjá Sinvár se před měsíci skrýval v tomto podzemním tunelu: Obklopen taškami UNRWA (Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě) s humanitární pomocí, zbraněmi a miliony dolarů v hotovosti. Skryl se jako zbabělec pod zemí a používal civilisty z Gazy jako lidské štíty,“ napsal na svém účtu na síti X Stát Izrael.

Na videu průvodce ukazuje také dvě zařízené koupelny, kuchyň se zásobami potravin na delší dobu či místnost určenou pro Sinvárovu ochranku. V trezoru pak ukazuje spousty peněz v hotovosti - podle něj miliony v šekelech a dolarech. „Žilo se mu tu dobře se všemi těmi miliony, zatímco civilisté po celé zemi žijí v chudobě a hladu,“ říká průvodce, zatímco kamera zabírá sbírku lahviček s parfémy.

Sinvára střelili do hlavy, prokázala pitva

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám