Hlavní obsah

Obchodník se smrtí But znovu prodává zbraně. Tentokrát ty ruské jemenským Húsíům

Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But, který se stal předlohou pro film Obchodník se smrtí s Nicolasem Cagem v hlavní roli, se opět věnuje svému pochybnému řemeslu. V srpnu byl viděn u jednání v Moskvě, kde se domlouvali jemenští vzbouření šíitští Húsíové na nákupu automatických zbraní za deset milionů dolarů (230 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Viktor But (vpravo) na letošním mezinárodním vojenském a technickém Fóru u Moskvy

Článek

Že byl But s typickým knírem účasten jednání se dvěma zástupci Húsíú, sdělil listu The Wall Street Journal jeden představitel evropských bezpečnostních struktur a potvrdilo to také několik dalších osob obeznámených s jednáním Húsíů v Moskvě. Domlouvala se na něm dodávka ručních automatických zbraní, ke které ještě nedošlo.

V prvních dvou dodávkách, které by měly být odeslány v říjnu, mají být především automaty AK-74, což je vylepšená verze známého AK-47. Dodány by měly být do přístavu Hudajdá pod krytím, že jde o potravinovou pomoc. Rusko do části Jemenu ovládané Húsíi dodalo opakovaně obilí. The Wall Street Journal nebyl schopen zjistit, odkud přesně mají zbraně pocházet.

Představitelé Húsíů přijeli pod identitou obchodníků, kteří chtějí nakoupit pesticidy a automobily. Podle lidí obeznámených s jejich návštěvou navštívili automobilku Lada. Během návštěvy projednávali i možné dodávky dalších zbraní, jakou jsou protitankové střely Kornet nebo střely země vzduch, uvedl představitel evropských bezpečnostních služeb. Další lidé to potvrdili. Podle zdrojů se ale aktuálně na schůzce ještě nedojednávaly dodávky ruských protiletadlových nebo protilodních střel, o které mají Húsíové také zájem.

Jemenští Húsíové jednají s Rusy o dodávkách protilodních střel

Blízký a Střední východ

Jednání o nákupu protilodních střel údajně zprostředkovávali Íránci, ale chtěli zůstat v pozadí, uvedla agentura Reuters. Toho se obávají ve Washingtonu, ale neexistují žádné důkazy, že by se podobný obchod realizoval nebo že by do něj byl zapojen But.

I dodávky ručních zbraní ale vadí Washingtonu, který Húsíe už označil za teroristickou skupinu.

Advokát Buta hájí

Newyorský advokát Steve Zissou, který zastupuje zájmy Buta v USA, se listu odmítl vyjádřit, zda se jeho mandant jednání zúčastnil: „Viktor But se nevěnuje obchodu přes dvacet let,“ řekl Zissou. „Pokud mu však ruská vláda dala souhlas, aby usnadnil transfer zbraní jednomu z nepřátel Ameriky, nijak by se to nelišilo od toho, když americká vláda posílá zbraně včetně zbraní hromadného ničení jednomu z nepřátel Ruska, jak je poslala na Ukrajinu.“ (Spojené státy ani žádná jiné země na Ukrajinu nikdy neposlala žádné zbraně hromadného ničení - pozn. red.)

Obchodník se smrtí

Viktor But dodával sovětské zbraně do řady asijských, latinskoamerických a afrických zemí včetně Libérie, kde je od něj za krvavé diamanty získal liberijský prezident Charles Taylor, uznaný jako válečný zločinec. Dopaden byl v roce 2008 v Thajsku, odkud byl vydán do USA.

V Thajsku zadrželi největšího pašeráka zbraní

Svět

Než byl v roce 2022 vyměněn za basketbalistku Brittney Grinerovou, což byla jediná možnost, jak ji dostat na svobodu, aby neskončila v ruské trestanecké kolonii. But strávil v americkém vězení 12 let z 25 let, k nimž byl odsouzen. Po propuštění se stal členem ultranacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska Vladimira Žirinovského.

Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan tehdy řekl, že americká vláda nakonec rizika propuštění Buta označila za přijatelná: „Jsme přesvědčeni, že tyto výzvy zvládneme, ale zůstaneme neustále ostražití vůči jakékoli hrozbě, kterou by mohl But v budoucnosti představovat pro Američany a Spojené státy,“ uvedl.

Výměna vězňů: Americká basketbalistka za ruského obchodníka se smrtí

Evropa

Ruského obchodníka se zbraněmi Buta poslali v USA na 25 let za mříže

Amerika

Výběr článků

Načítám