Hlavní obsah

Netanjahuův syn zůstává na Floridě, nasazení izraelští rezervisté to nechápou

Jair Netanjahu, syn izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, čelí kritice za to, že zůstává v americkém Miami, zatímco množství izraelských rezervistů se z ciziny vrátilo, aby se zapojilo do bojů proti Hamásu.

Foto: Profimedia.cz

Jair Netanjahu na Floridě pomáhá s tříděním pomoci pro izraelskou armádu.

Článek

Dvaatřicetiletý Jair Netanjahu pobývá na Floridě minimálně od dubna poté, co mu jeho otec podle izraelských médií vytýkal jeho příliš výbušné příspěvky na sociálních sítích.

„Jair si užívá života na Miami Beach, zatímco já jsem v první linii,“ postěžoval si britskému listu The Times jeden z vojáků, který jako dobrovolník slouží na severní hranici Izraele.

„Jsme to my, kdo opouští svou práci, své příbuzné a děti, abychom chránili naše rodiny. Ne lidé, kteří jsou za tuto situaci zodpovědní. Naši bratři, naši otcové, synové, všichni jdou do první linie, ale Jair tu stále není. Nepomáhá to budovat důvěru ve vedení země,“ doplnil voják.

Pochopení nemá ani další webem citovaný izraelský voják, jenž je nasazený na hranici s Gazou. „Přiletěl jsem zpět ze Spojených států, kde mám práci, život a rodinu. Není možné tam zůstat a opustit svou zemi, svůj lid, v této kritické době. Kde je syn premiéra? Proč není v Izraeli?“ ptá se.

„Po nás Izraelce je to nejvíce sjednocující okamžik v naší novodobé historii a každý z nás by tu měl být právě teď, včetně syna premiéra,“ dodal.

Izraelští muži musí v armádě sloužit 32 měsíců, ženy 24 měsíců. Poté může být většina z nich povolána do záložních jednotek až do věku 40 let, v případě mimořádné nouze i do vyššího věku.

Můj otec přihrál tvému miliardy, vychloubal se syn izraelského premiéra

Blízký a Střední východ

V případě války pak rezervisté bojují po boku pravidelných jednotek, ale mohou plnit i nebojové úkoly. Jair Netanjahu ovšem velké bojové zkušenosti nemá, povinnou vojenskou službu absolvoval v tiskovém oddělení.

Po nedávném vpádu palestinských teroristů povolal Izrael zhruba 360 tisíc rezervistů.

Netanjahu mladší hodlá ve Spojených státech zůstat natrvalo, jak informoval 5. října, pouhé dva dny před teroristickým útokem Hamásu, web izraelského listu Ha'arec. Při návštěvě Londýna se prý přátelům také zmínil, že se obává odmítnutí ze strany amerických úřadů, protože vztahy mezi jeho otcem Benjaminem Netanjahuem a americkým prezidentem Joem Bidenem jsou chladné.

Foto: Profimedia.cz

Jair Netanjahu se po boku rodičů setkal i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Snímek z roku 2020, kdy byly vztahy obou zemí vřelejší než dnes.

Americká imigrační právnická firma Wildes & Weinberg později oznámila, že Jaira Netanjahua zastupuje v souvislosti s jeho „mezinárodními závazky“.

Jair Netanjahu na internetových platformách vystupoval jako moderátor pravicových podcastů, pravidelně také sdílel kontroverzní memy a příspěvky, což vyústilo v několik žalob. Kontroverze například vyvolal jeho příspěvek, v němž statisíce Izraelců protestujících proti vládní reformě Nejvyššího soudu označil za „teroristy“. Zároveň obvinil USA z organizace demonstrací.

Netanjahuovi prý tehdy podle zdrojů webu Jerusalem Post vyzvali svého syna, aby „přestal tweetovat“.

V uplynulých dnech Jair Netanjahu na sociálních sítích sdílel několik příběhů zabitých Izraelců, včetně lidí, které osobně znal. Vyzýval také k finanční podpoře postižených rodin a zapojil se do organizace pomoci izraelské armádě. „Jsme jednotní. Pomstíme se. Vyhrajeme,“ napsal na Instagramu po teroristických útocích Hamásu.

Výběr článků

Načítám