Hlavní obsah

Netanjahu armádě zakázal pořizovat záznamy z jednání o válce v Gaze

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zakázal armádě pořizovat záznamy z jednání o válce v Pásmu Gazy. Podle informací, které zveřejnil deník Ha'arec, se tak stalo jen pár dní po říjnovém útoku teroristického hnutí Hamás na jih Izraele. Později, když to podmínky dovolily, premiér nechal jednání přesunout do vládních budov.

Foto: Nir Elias, Reuters

Tisková konference izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, 13. července 2024

Článek

Podle deníku Ha'arec Netanjahu armádě nařídil 12. října, pět dnů po útoku teroristického hnutí Hamás, aby přestávala nahrávat jednání bezpečnostní rady a další diskuse mezi vládními politiky a armádními činiteli o bojích. Schůze se tehdy konaly v armádních objektech. Vojáci byli také vyzváni, aby si nebrali na jednání zařízení, která mohou pořizovat záznam. Několik týdnů od nařízení jedna z členek premiérovy ochranky podle deníku dokonce požádala o prohledání věcí náčelníka generálního štábu Herciho Haleviho.

Úřad premiéra věc odůvodnil tím, že sám bude zaznamenávat a pořizovat zápisy z jednání o průběhu války. Když to podmínky dovolily, jednání se přesunula do vládních budov. Podle zdroje z Netanjahuova blízkého okolí se premiér nechtěl spoléhat na to, že armáda schůze skutečně nenahrává.

Deník Ha'arec informuje o počínání některých Netanjahuových spolupracovníků, které údajně dokládá, že izraelský premiér se snaží mít záznamy z jednání o válce v Pásmu Gazy pod kontrolou.

Podle informací izraelského tisku z minulého týdne bývalý vojenský tajemník premiéra Avi Gil kontaktoval generální prokuraturu a sdělil jí, že premiérův úřad se snaží se záznamy manipulovat. Prokuratura pak zaslala dopis poradci pro národní bezpečnost Cachimu Hanegbimu, ve kterém se zdůrazňovalo, jak je důležité správně nakládat s vládními dokumenty podléhajícími speciálnímu režimu.

Premiérův úřad však odmítá, že by se dělo něco podezřelého. Poukázal na vládní směrnice, podle kterých záznamy ze zasedání kabinetu pořizuje pouze premiérův úřad a jeho stenografická služba. Děje se tak i v případě zasedání bezpečnostního kabinetu, a to i v případech, že se zasedání uskutečňuje v armádních objektech, dodal úřad.

Při izraelském úderu byl zabit prominentní syrský podnikatel blízký prezidentu Asadovi

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám