Hlavní obsah

Neoznačujte Hamás za teroristy, podmínila BBC zveřejnění dokumentu o loňském masakru

Britská veřejnoprávní stanice BBC odvysílá izraelský dokument Budeme znovu tančit o masakru ze 7. října loňského roku. Jeho autoři však museli vystřihnout část, ve které jsou členové Hamásu nazýváni teroristy.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci několik dní po masakru na místě konání hudebního festivalu Nova

Článek

Budeme znovu tančit, v originále We will dance again, je dokumentární film o masakru z loňského října na hudebním festivalu Nova v Izraeli, jenž byl součástí útoku teroristů z Hamásu, při kterém zemřelo téměř 1200 lidí a dalších více než 200 bylo uneseno jako rukojmí do Pásma Gazy.

Britská veřejnoprávní stanice BBC sice dokument odvysílá, avšak v upravené verzi. Autoři dokumentu museli vystřihnout část, ve které Hamás nazývají teroristy.

Režisér: Politice jsem se při natáčení vyhnul

Režisér filmu Jariv Mozer se nechal slyšet, že se snažil vyhnout politice. „Sedmého října jsem seděl ve svém bytě v Tel Avivu. Pomyslel jsem si: Kde bych měl nyní jako dokumentarista být? Trvalo dva dny, než jsem se dostal na jih a viděl to, co se stalo na festivalu Nova na vlastní oči. Nic takového jsem v životě neviděl. Lidé stále hledali osobní věci. Zápach byl hrozný. To byl ten výchozí bod,“ popsal pro server Hollywood Reporter.

Mozer upozornil na různé přístupy k uvedení dokumentu v různých televizích a zemích. „Je to zajímavé. Německá televize RTL se rozhodla film vysílat v hlavním vysílacím čase s reklamními přestávkami, což se, myslím, od dob Schindlerova seznamu ještě nestalo. BBC pak ve verzi, kterou bude vysílat, nebude popisovat Hamás jako teroristy. Byla to cena, kterou jsem byl ochoten zaplatit, aby britská veřejnost mohla vidět tato zvěrstva a sama se rozhodnout, zda se jedná o teroristickou organizaci, nebo ne,“ uvedl Mozer.

BBC dokument uvádí takto: „Otřesný pohled na brutální útok na návštěvníky hudebního festivalu Nova – jedno z míst v Izraeli, na které 7. října loňského roku zaútočil Hamás“.

Na začátku války v Gaze odmítla BBC označovat organizaci Hamás za teroristy. Uvedla, že slovo terorista je příliš zabarvené, a proto ho nahrazuje alternativami jako „radikál“ nebo „militant“. Za to byla ostře kritizována. Ke konci října loňského roku pak po veřejné kritice oznámila, že Hamás bude nadále označovat za „zakázanou teroristickou organizaci“.

BBC čelí výzvám, aby ukončila spolupráci se dvěma protiizraelskými novinářkami

Evropa

Z nedávné analýzy deníku Telegraph nicméně vyplývá, že Hamás označila v prvních čtyřech měsících konfliktu za „zakázanou“, „designovanou“ nebo „uznávanou za“ teroristickou organizaci jen v 409 z 12 459 případů, tedy něco málo přes tři procenta. Rovněž tvrdí, že řada reportérů BBC prokázala extrémní nepřátelství vůči Izraeli.

„Existuje jen jedna pravda“

Mozer se při tvorbě dokumentu snažil vyhýbat komentářům. I tak má obavu, že se na dokument budou lidé dívat skrz rozdílné ideologické pohledy. „Náš film není politický. Je vyprávěn jak očima přeživších, tak očima členů Hamásu. O tom, co se stalo, existuje jen jedna pravda,“ dodal.

Příslušníci Hamásu zaútočili na Izrael 7. října, zmasakrovali 1200 obyvatel a dalších víc než dvě stě si vzali jako rukojmí do Pásma Gazy. Od té doby je Izrael s Hamásem v otevřené válce s cílem zlikvidovat jeho vojenské schopnosti, odstavit ho od vlády a získat zpět rukojmí. Některé se již podařilo osvobodit, ale panují obavy, že velká část těch, kteří ještě zůstávají v zajetí, již nežije.

Úřady ovládané teroristickým hnutím Hamás tvrdí, že během izraelské operace zemřelo v Pásmu Gazy přes 40 tisíc lidí, nerozlišují přitom mezi bojovníky a civilisty. Počty obětí nelze nezávisle ověřit.

Je načase ukončit válku a začít jednat, vyzval Biden Izrael a Hamás

Amerika

Výběr článků

Načítám