Hlavní obsah

Předpokládaný nástupce Nasralláha v čele Hizballáhu je mrtev

Bejrút
Aktualizováno

Izraelské ozbrojené síly (IDF) potvrdily, že předpokládaný nástupce zabitého Hasana Nasralláha v čele teroristického hnutí Hizballáh Hášim Safidín je mrtev. Byl zabit při izraelském náletu na hlavní libanonské město Bejrút počátkem října.

Foto: AFP/Khaled Desouki, Profimedia.cz

Hášim Safidín

Článek

„Podle armády byl Safidín zabit po boku šéfa zpravodajské divize teroristické skupiny Hussejna Ali Hazimy během úderu 4. října,“ napsal Times of Israel (ToI).

Úder byl zaměřen na podzemní zpravodajské velitelství Hizballáhu v Bejrútu, o kterém armáda tvrdí, že bylo „v srdci civilního obyvatelstva“ na jižním předměstí libanonského hlavního města, známém jako Dahíja. To je baštou Hizballáhu. V ústředí se v době útoku nacházelo více než 25 členů zpravodajské divize, včetně dalších nejvyšších velitelů.

„Hášim Safidín byl členem Rady Shura, nejvyššího vojensko-politického fóra Hizballáhu, odpovědného za rozhodování a tvorbu politiky v teroristické organizaci,“ napsaly IDF na svém účtu na síti X. Terorista měl podle nich v hnutí významný vliv.

Decimace vedení Hizballáhu pokračuje. Izrael zabil již 33 velitelů, možný nový vůdce je nezvěstný

Blízký a Střední východ

„V dobách, kdy Nasralláh nebyl v Libanonu přítomen, zastával Hášim funkci generálního tajemníka Hizballáhu. V průběhu let řídil teroristické útoky proti Státu Izrael a účastnil se ústředních rozhodovacích procesů Hizballáhu,“ dodaly.

Druhý zabitý, Hussejn Ali Hazima, byl podle IDF zodpovědný za řízení četných útoků na vojáky IDF.

Safidín byl od úderu pohřešován, ale teprve v úterý IDF potvrdily, že byl zabit. Hizballáh zatím podle ToI jeho smrt neoznámil. Izraelský ministr obrany Joav Galant už 8. října řekl, že Safidín byl patrně zlikvidován při leteckém úderu na předměstí Dahíja.

Safidín, kterého americké ministerstvo zahraničí v roce 2017 označilo za teroristu, byl bratrancem Nasralláha a stejně jako on byl duchovním, který nosí černý turban označující údajný sestup islámského proroka Mohameda.

Nasralláh, dlouholetý generální tajemník Hizballáhu, byl zabit 27. září rovněž při izraelském útoku v Bejrútu. Spekulovalo se rovněž o tom, že byl spolu s ním zabit i velitel elitních jednotek íránských revolučních gard Kuds generál Ismáíl Ghání, který se po útoku několk týdnů neobjevil na veřejnosti. Mluvilo se i o tom, že mohl být zatčen kvůli podezření z účasti na infiltraci izraelských tajných služeb. Nakonec se ale objevil v polovině října na pohřbu jednoho z generálů revolučních gard Abbáse Nílforúšána.

V odvetě za zabití Nílforúšána, vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a také vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji v Teheránu na konci července vyslal Írán 1. října na Izrael přes 180 balistických střel. Izrael od té doby zvažuje, kdy a jak na tento už druhý přímý útok Íránu odpoví. Mezitím se mu podařil další významný zásah, když při útoku na palestinskou Gazu zabil nástupce Haníji v čele Hamásu Jahjá Sinvára.

Potvrzeno. Číslo jedna Hamásu Sinvár je po smrti

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám