Hlavní obsah

Nasralláhovo tělo vyzvedli z trosek

Tělo zabitého vůdce hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha bylo v neděli vyzvednuto z trosek domu na jižním předměstí libanonské metropole Bejrút, kam v pátek podnikl vzdušný úder Izrael. S odvoláním na zdravotnické a bezpečnostní zdroje to oznámila agentura Reuters a americká stanice CNN s tím, že Nasralláhovo tělo je v relativně zachovalém stavu.

Foto: Profimedia.cz

Kráter po izraelském úderu na předměstí libanonské metropole Bejrút

Článek

Nasralláhovo tělo podle zdrojů Reuters nemělo prakticky žádná zjevná přímá zranění, a  jeho smrt tak byla nejspíše způsobena tlakovou vlnou po silném výbuchu. Hizballáh zatím zprávy o nalezení těla svého zabitého vůdce nekomentoval. V sobotním prohlášení, v němž potvrdil jeho smrt, nezmiňoval jak přesně byl zabit.

Blízkovýchodní média již také přinesla videozáběry, které mají ukazovat vyzvedávání Nasralláhova těla z trosek.

Izraelská armáda v pátek udeřila na budovu na předměstí Bejrútu, která podle médií sloužila jako ústředí Hizballáhu. Izraelská armáda tvrdí, že při úderu zemřel nejméně jeden další vysoký představitel Hizballáhu. Íránská státní agentura IRNA uvedla, že úder stál život i jednoho vysoce postaveného velitele íránských revolučních gard. Jeho zabití nezůstane bez odezvy, uvedlo dnes íránské ministerstvo zahraničí.

Libanonská vláda se v sobotu usnesla, že v den pohřbu Nasralláha budou uzavřeny úřady, školy i soukromé podniky. Není však ještě jasné, kdy se pohřeb uskuteční. Od pondělí do středy je pak v Libanonu vyhlášen státní smutek.

Potvrzeno. Nasralláh je mrtev, přiznal Hizballáh

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám