Hlavní obsah

Na pohřby dětí z Madždal Šamsu přišly tisíce lidí. Příbuzní kolabovali

Madždal Šams
Aktualizováno

Tisíce lidí se shromáždily v Madždal Šamsu na pohřbu dvanácti dětí zabitých při sobotním raketovém útoku na fotbalový zápas na Golanských výšinách. Izrael z úderu viní šíitské hnutí Hizbaláh, raketa přiletěla z Libanonu. Úřady zveřejnily jména dětských obětí, kterým bylo mezi deseti a šestnácti lety. Další tři děti jsou v kritickém stavu, po jednom chlapci se stále pátrá.

Tisíce Izraelců vyrazily na pohřeb dětí, které zahynuly při útoku na fotbalové hřištěVideo: X/Stát Izrael

Článek

Pohřby začaly v neděli dopoledne. Lidé v mohutném průvodu nosí květinové věnce a fotografie svých kamarádů a příbuzných a zpívají. „Malé bílé rakve jsou neseny ulicemi drúzského města na Golanských výšinách,“ popsal těžké chvíle web Times of Israel (ToI).

Web Ynet uvedl, že řada blízkých obětí byla převezena sanitkou k ošetření poté, co je přemohly emoce.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Izrael z úderu viní šíitské hnutí Hizbaláh, raketa přiletěla z Libanonu.

Zdravotníci podle ToI uvedli, že mezi zraněnými jsou tři děti ve věku 11, 12 a 14 let v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče, jsou pod sedativy a intubovány. Všechny mají poranění břicha, hrudníku a končetin.

Třináct dětí ve věku dva až patnáct let je ve středně těžkém stavu, v nemocnici jsou také tři dospělí se středně těžkými zraněními.

Podle webu se ještě pátrá po jedenáctiletém chlapci, který byl zřejmě na hřišti v době útoku. „Příbuzní 11letého Guevary Ibrahima prohledali všechny nemocnice a okolní oblasti, ale dítě se nepodařilo najít,“ uvádí zpravodajský server Ynet.

Úřady ve východní Galileji vyslaly do Madždal Šamsu desítky arabsky mluvících sociálních pracovníků. „Sociální pracovníci a stážisté v sociální práci jsou z celé země a budou pracovat se stovkami lidí, s očitými svědky ničivého útoku Hizballáhu na fotbalovém hřišti a také s příbuznými a přáteli obětí,“ napsal web.

Úder na děti na hřišti nepřejdeme mlčky, řekl Netanjahu. Mluví se o tvrdé odvetě

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám