Hlavní obsah

Mosad dal zřejmě do pagerů Hizballáhu výbušninu Pentrit

Izraelská zpravodajská služba Mosad umístila do pagerů Hizballáhu silnou výbušninu Pentrit (pentaerythritol tetranitrát). S odkazem na nejmenované zdroje o tom informuje televize Sky News Arabia. Při úterní sérii výbuchů bylo zraněno zhruba 2800 lidí, devět lidí zemřelo.

Foto: Profimedia.cz

Pager podobný tomu, který používají bojovníci Hizballáhu

Článek

„Mosad měl přístup ke komunikačním zařízením Hizballáhu dříve, než byla bojovníkům předána,“ uvedl zdroj. „Mosad umístil na baterie pagerů množství vysoce výbušného Pentritu, který odpálil zahřátím baterie,“ dodal podle Sky News Arabia.

Zdroj blízký Hizballáhu dále uvedl, že všechny vybuchlé pagery pocházely z nedávné zásilky zhruba tisícovky zařízení.

Anketa

Používali jste někdy pager?
Ano
13,2 %
Ne
86,8 %
Celkem hlasovalo 4030 čtenářů.

Z úterních výbuchů kolují na sociálních sítích různá videa. Jedno z nich sdílel i Charles Lister, odborník z Blízkovýchodního institutu MEI.

„Při pohledu na videozáznamy se jednalo o více než jen o lithiové baterie. Vedle nich byla téměř jistě ukryta malá trhavina pro dálkové odpálení,“ uvedl na síti X.

Lister dále uvedl, že se domnívá, že Mosadu se podařilo proniknout do dodavatelského řetězce, což avizoval i libanonský zdroj agentury Reuters, podle něhož je za dodávky pageru AR924 zodpovědná tchajwanská společnost Gold Apollo. Její zakladatel Hsu Čchu-Kchuang to ale odmítl s tím, že pagery vyrobila firma se sídlem v Maďarsku BAC, která získala od Gold Apollo autorizaci k používání její ochranné známky.

Izrael umístil do pagerů Hizballáhu výbušniny, tvrdí Libanon i USA

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám