Hlavní obsah

Mohutné výbuchy v Bejrútu. Izrael likviduje pobočky stínové banky

Bejrút

Libanonským hlavním městem Bejrútem v noci na pondělí otřásly mohutné výbuchy. Izrael podnikl nálety zacílené na pobočky organizace Al-Qard al-Hassan, která bez licence poskytuje bankovní služby a financuje Hizballáh. V jižní šíitské části Bejrútu a v údolí Bikáa bylo zaznamenáno nejméně jedenáct explozí.

Exploze poblíž mezinárodního letiště v BejrútuVideo: Reuters

Článek

Když se začaly ozývat výbuchy, stovky obyvatel Bejrútu začaly utíkat ze svých domovů. Nad jižní částí města a u bejrútského mezinárodního letiště byly vidět husté sloupy dýmu. Podle svědků byla srovnána se zemí budova ve čtvrti Čija, ale lidé včas utekli.

Video, jehož pravost nebyla zatím potvrzena, zachycuje zřícení celého několikapatrového domu.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Rozsypané papíry po izraelském zásahu na pobočku organizace Al-Qard al-Hassan napojenou na Hizballáh, Bejrút, 21. října 2024.

Izrael ještě před nálety v neděli večer oznámil, že spouští kampaň proti organizacím financujícím Hizballáh. Vyzval civilisty, aby se zdržovali dále od poboček stínové banky Al-Qard al-Hassan, které se považuje za hlavní cestu příjmů Hizballáhu, uvedl lit The Times of Israel.

Izrael zlikvidoval zástupce velitele Hizballáhu

Blízký a Střední východ

„Zveřejníme, jak je Írán financuje“

„V následujících hodinách zaútočíme na mnoho míst a přes noc na další. V příštích dnech zveřejníme, jak Írán financuje teroristické aktivity Hizballáhu přes krycí civilní instituce a asociace,“ řekl mluvčí Izraelských obranných sil Daniel Hagari.

„Cílem útoku je zasáhnout schopnost Hizballáhu fungovat ekonomicky jak během války, tak po ní,“ uvedl nejmenovaný představitel izraelských tajných služeb na dotaz, jestli tyto cíle mohou být považované za vojenské. Představitel tajných služeb upozornil na riziko, že se bude chtít Hizballáh přezbrojit.

Al-Qard al Hassan je na sankčním seznamu amerického ministerstva financí, V Libanonu má 30 poboček. Patnáct z nich je v hustě obydlených částech Bejrútu včetně jeho centra.

Při izraelském ostřelování na jihu Libanonu zemřeli tři libanonští vojáci

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám