Hlavní obsah

Mezi Hizballáhem a Izraelem je válka téměř v plném rozsahu, řekl Borrell

Libanonské hnutí Hizballáh od úterního rána opět ostřeluje Izrael. Sirény se rozezněly na severu země u Haify a v Galileji. Kvůli eskalujícím bojům zrušily aerolinky Wizz Air a British Airways lety do Izraele i z něj. Úterní ráno potvrzuje, že konflikt sílí. Hizballáh vypálil raketu jako odvetu za pondělní izraelské nálety, které si vyžádaly na pět set mrtvých a přes 1600 zraněných. Podle EU jde o válku v plné síle.

Foto: Jim Urquhart, Reuters
Článek

Generální tajemník OSN António Guterres varoval, že by se z jihu Libanonu mohla stát druhá Gaza. Představitel EU pro zahraniční otázky Josep Borrell upozornil, že „eskalace je extrémně nebezpečná a znepokojivá“. Podle něj „jsme ve válce skoro v plném rozsahu“.

Na Ben Gurionovo letiště také v úterý nebudou létat žádné spoje z Ázerbájdžánu. Kvůli vzdušnému poplachu byly uzavřeny školy na severu země a severně od Haify. Dvě z raket vypálených na Naharíju dopadly do moře, uvedl list The Times of Israel.

V noci na úterý pokračovalo izraelské letectvo v náletech na jih Libanonu. Terčem byla především pozice Hizballáhu naproti izraelskému městu Afula, kde se podařilo zničit odpalovací zařízení namířené na Izrael. Izrael jich detekoval v údolích dvacet. V některých zasažených domech byly patrné sekundární exploze, což naznačuje, že se tam ukrývaly zbraně a munice. Izraelské ozbrojené síly zveřejnily záběr z útoků.

Foto: Baz Ratner, ČTK/AP

Izraelský systém Iron Dome (Železná kopule) v akci proti libanonským raketám

KOMENTÁŘ: Žádný špatný špionážní thriller, ale skutečný konflikt s Hizballáhem – Alex Švamberk

Komentáře

Izrael už v pondělí ukázal záběry dříve zasažených domů, kde jsou vidět uskladněné zbraně a munice. Na jednom záběru domu ve vesnice Humina al-Tahta zveřejněném v listu The Times of Israel je vidět na půdě raketu dlouhého doletu na odpalovací rampě, jinde dokonce střelu s plochou dráhou letu.

Nejtvrdší úder na Libanon za dvě dekády

Pondělní nálety na jih Libanonu si vyžádaly podle libanonské vlády 492 mrtvých a 1645 zraněných. Je to nejvyšší počet obětí za den od války Izraele z Hizballáhem v létě 2006. Mezi mrtvými je 35 dětí a 68 žen, citovala libanonské úřady stanice BBC. Není jasné, kolik z mrtvých mužů bylo bojovníky Hizballáhu. Tisíce lidí nálety vyhnaly. Americký prezident Joe Biden řekl, že USA pracují na deeskalaci, která umožní lidem vrátit se bezpečně domů.

Izraelské obranné síly uvádějí, že bylo zasaženo na 1600 cílů a nálety zničily infrastrukturu, kterou využívá Hizballáh. Ten za pondělí vypálil na Izrael 200 raket.

Pentagon oznámil, že USA do oblasti vyslaly další malý počet amerických vojáků.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Kouř nad libanonským městem Týr

Izrael udeřil v Bejrútu, cílem se stal šéf Hizballáhu pro jižní frontu

Blízký a Střední východ

Izrael tvrdě bombarduje cíle v Libanonu. Čekají nás složité dny, varoval Netanjahu

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám