Hlavní obsah

Mechanika v Íránu nasál motor letadla

Děsivé drama se odehrálo na mezinárodním letišti u města Čárbahár na jihozápadě Íránu. Spuštěný motor letadla tam při rutinní údržbě po skončeném letu nasál mechanika a okamžitě jej usmrtil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K tragédii došlo podle serveru gooya.com minulý týden poté, co ve čtvrt na osm ráno bezpečně přistál pravidelný spoj společnosti Varesh Airlines z Teheránu. Když cestující a posádka letadlo opustili, začala jeho předepsaná údržba.

Prováděl ji mechanik Abolfazl Amiri, který se ovšem dopustil osudové chyby, když se přiblížil k nastartovanému pravému motoru.

Podle předpisů musí pracovníci údržby dodržovat od běžící pohonné jednotky bezpečný odstup, což mechanik nerespektoval. Vrátil se k letadlu, protože si prý u něj zapomněl nářadí.

V tu chvíli jej motor vtáhl a muž neměl šanci přežít. Jednotka navíc načala hořet.

Letištní hasiči byli okamžitě na místě a oheň zlikvidovali. Šestadvacet let starý Boeing 737-500 se nato musel podrobit rozsáhlejší kontrole.

Incident oživil vzpomínku na podobnou tragédii z letošního května na letišti Schiphol v Amsterdamu. Běžící motor stroje typu Embraer, který se chystal odstartovat do dánského Billundu, tam nasál muže a usmrtil jej. Při vyšetřování vyšlo najevo, že šlo o sebevraždu zaměstnance letiště.

Tragicky skončil také incident z loňského ledna v Montgomery v americkém státě Alabama. Pracovnice tamního regionálního letiště, matka tří dětí, vstoupila do blízkosti nastartovaného motoru, který ji do sebe vtáhl a usmrtil.

Běžící motor letadla na letišti Schiphol zabil člověka

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám