Hlavní obsah

Likvidace Nasralláha může přetvořit Blízký východ, tvrdí bývalý šéf Mosadu

Smrt Hasana Nasralláha, šéfa teroristického hnutí Hizballáh, je šancí na to, aby se „přetvořil Blízký východ“. Je o tom přesvědčen Tamir Pardo, bývalý šéf izraelské tajné služby Mosad. Je ale skeptický k tomu, že by se vojenské úspěchy židovského státu z posledních dvou týdnů přelily do diplomatických zisků.

Foto: Profimedia.cz

Tamir Pardo

Článek

„Odchod arciteroristy Nasralláha a celého vedení Hizballáhu ze scény vyžaduje přehodnocení izraelské strategie v Libanonu,“ popisuje Pardo v rozhovoru pro izraelský list Haarec. Akce izraelské armády podle jeho slov uštědřily smrtelnou ránu Íránu, který do Hizballáhu investoval miliardy dolarů a ty přišly vniveč. Zatím není jasné, zda Hizballáh a Írán mají kapacitu se regenerovat. Bývalý šéf Mosadu je přesvědčený, že se to rozhodně nepodaří do podoby, jak to bylo před úderem.

Současně se musí přehodnotit postoj Izraele vůči Libanonu.

Umíral pomalu a bolestivě, popsali Izraelci Nasralláhův konec

Blízký a Střední východ

Izrael by měl dát jasně najevo, že považuje Libanon za suverénní stát a činí ho zodpovědným za to, co se děje na jeho území. Pardo nesouhlasí s postojem, že Izrael je ve válce s Hizballáhem. „Jsme ve válce s Libanonem. Ve válce, která donutila Izrael evakuovat sever země, proměnit desetitisíce Izraelců ve vnitřní uprchlíky a držet více než milion lidí blízko krytů, zatímco jsou po celý rok, den za dnem, ostřelováni raketami, minomety a protitankovými střelami,“ řekl Pardo. Podle něj Hizballáh je nedílnou součástí Libanonu.

„Jako libanonská politická strana zastupuje tato organizace šíity v parlamentu a má dva ministry ve vládě. Hizballáh má armádu mnohonásobně větší než libanonská, s vybavením, které je srovnatelné s armádou střední velikosti, kde nechybějí rakety a drony,“ uvedl.

„Krtek“ zradil šéfa teroristů Hizballáhu

Blízký a Střední východ

Nelze proto podle něj přijmout obraz mírumilovné země, jejíž součástí Hizballáh není, jak se to Libanonu podařilo. „Ve skutečnosti je tato organizace integrální součástí libanonské entity,“ řekl.

Proto tvrdí, že „izraelská vláda by měla hlasitě a jasně prohlásit, že Libanon je jediná entita a že libanonská vláda nese výhradní odpovědnost za každý akt agrese, který z Libanonu vychází“.

Dosáhnout dohody s Libanonem nebude podle něj jednoduché, ale mohl by pomoci mezinárodní tlak a sankce. „Kromě faktu, že válka by skončila během několika hodin, sponzor Hizballáhu, Írán, by ztratil kritickou složku své moci. Oslabila by se aktivita Hizballáhu v celém regionu a změnila by se všechna pravidla hry v oblasti,“ nastínil pozitiva, která by přineslo urovnání vztahů Izraele a Libanonu.

Potvrzeno. Nasralláh je mrtev, přiznal Hizballáh

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám