Hlavní obsah

Kvůli Haníjově smrti se sejde Rada bezpečnosti

Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN se ve středu sejde kvůli smrti politického šéfa palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji. Podle agentury TASS o ně požádal Írán, který podpořilo Rusko, Čína a Alžírsko.

Foto: Reuters

Politický vůdce palestinského teroristického hnutí Ismaíl Haníja

Článek

Rada bezpečnosti se sejde v 16 hodin newyorského času (22 hodin SELČ), uvedla agentura TASS s odvoláním na prvního náměstka představitele Ruska při OSN Dmitrije Poljanského.

Rusko v červenci Radě bezpečnosti OSN předsedá a patří mezi země, které atentát v Teheránu, při němž Haníja přišel o život, přiřkly Izraeli a ostře kritizovaly.

Haníja zemřel ve středu kolem druhé hodiny ráno při raketovém úderu na svou rezidenci v Teheránu, kde se zúčastnil slavnosti, při které složil přísahu nový íránský prezident Masúd Pezeškján. Při útoku přišel o život také jeden z jeho bodyguardů.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření ale padlo okamžitě na Izrael.

Rozumného zabili, šílence nechali. Gazané smutní za Haníjou a obávají se budoucnosti se Sinvárem

Blízký a Střední východ

Šéf palestinské autonomie a představitelé Íránu, Kataru, Turecka, Číny či Ruska čin důrazně odsoudili. Spojené státy uvedly, že by se v případě napadení Izraele postavily na jeho obranu, ale že do útoku nebyly zapojeny.

Evropská diplomacie sdělila, že odmítá mimosoudní vraždy, a vyzvala aktéry konfliktu k maximální zdrženlivosti, zatímco Německo vzkázalo, že logika odvetných opatření není dobrou cestou pro vývoj v regionu.

Atentát na šéfa Hamásu. Haníja zemřel při leteckém úderu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám