Hlavní obsah

Kamera zachytila útok muže s kalašnikovem na velvyslanectví Ázerbájdžánu v Teheránu

Teherán

Ázerbájdžánská ambasáda v Teheránu se stala v pátek terčem útoku. Muž ozbrojený útočnou puškou zastřelil jednoho strážného a další dva lidi zranil, uvedlo ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Prezident Ilham Alijev to označil za teroristický útok.

Bezpečnostní kamera zachytila teroristický útok na ázerbájdžánskou ambasádu v TeheránuVideo: AP

Článek

„Útočník pronikl přes strážní post a útočnou puškou kalašnikov zabil šéfa ochranky,“ uvedlo ministerstvo. Dodalo, že dva další členové stráže byli zraněni. „Veškerá odpovědnost leží na Íránu,“ dodal resort.

„Požadujeme, aby tento teroristický čin byl vyšetřen a terorista potrestán,“ uvedl ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev. Zdůraznil, že útok na diplomatickou misi je „nepřijatelný“.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Nasser Kanaani v televizi útok odsoudil a sdělil, že se vyšetřuje. Teheránská police oznámila, že zadržela podezřelého a vyšetřuje jeho motiv. Podle ní nic nenaznačuje, že by byl útok politicky motivován.

Herečka Susan Taslimi: Íránky jsou v první linii vzdoru. Věřím, že režim padne

Film

Podivná íránská verze

Šéf teheránské policie podle íránské polostátní tiskové agentury Tasnim sdělil, že muž přišel na velvyslanectví se dvěma dětmi. Dodal, že útok mohl mít „osobní motivy“.

Prokurátor Mohammad Šáhriri uvedl i možný důvod útoku. Žena útočníka prý zmizela loni v dubnu poté, co navštívila ázerbájdžánské velvyslanectví. Prokurátor tvrdil, že muž byl přesvědčen, že jeho žena je stále na ambasádě.

Záznam na videu však žádné dvě děti nezachycuje. Je vidět, jak do místnosti vstoupili nejprve dva muži, zřejmě ochranka, jeden šel do vedlejší místnosti, asi informovat o situaci, protože druhý se vrátil ke dveřím a otevřel je zřejmě s cílem se podívat, co se za nimi děje. Pokusil se je zavřít, ale dovnitř vnikl ozbrojený muž. To už strážci pomáhali další dva, jenomže vetřelec začal střílet a střílel i do místnosti, kam dva strážci vběhli. Třetí se na něj vrhl a pokoušel se ho zneškodnit

Ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že diplomatické misi v Teheránu bylo opakovaně vyhrožováno, Írán na to byl upozorňován, a přesto neprovedl adekvátní opatření pro zajištění bezpečnosti diplomatické mise.

Vztahy mezi Teheránem a Baku jsou dlouhodobě chladné, protože turkičtí Azeři mají blízko k Turecku, které je soupeřem Íránu. V Íránu žijí miliony Azerů a íránská vláda obviňuje Baku, že u nich podněcuje separatismus.

Íránu se také nelíbí vojenská spolupráce Ázerbájdžánu s Izraelem, která mu pomohla vyhrát válku s Arménií.

Nepopravujte našeho občana, žádali Britové. Pozdě, vysmál se jim Írán

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám