Hlavní obsah

Káhirský summit má ambice odvrátit širší regionální konflikt

V egyptské metropoli Káhira v sobotu začal narychlo svolaný summit evropských a arabských státníků a politiků, který se snaží nalézt způsob, jak zabránit širší regionální válce na Blízkém východě po teroristickém útoku radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael a izraelském drtivém bombardování Pásma Gazy s tisíci obětí včetně civilních. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Účastníci káhirského summitu na skupinové fotografii

Článek

Očekávání ale nejsou velká: jednání se neúčastní klíčoví hráči. Nejsou přítomni zástupci Izraele ani Hamásu, stejně tak jako vysocí představitelé USA.

Reuters s odvoláním na tři nejmenované diplomaty uvádí, že je nepravděpodobné, že by ze setkání vzešlo společné prohlášení, a to kvůli citlivým otázkám ohledně případných výzev k příměří a toho, zda zahrnout zmínku o útoku Hamásu a právu Izraele na obranu.

Jordánský král Abdalláh II. odsoudil „globální mlčení k izraelským útokům na (palestinskou) enklávu“ a vyzval k nestrannému přístupu k izraelsko-palestinskému sporu.

„Poselství, které arabský svět slyší, je, že na palestinských životech záleží méně než na izraelských,“ prohlásil jordánský panovník a dodal, že je pobouřen a zarmoucen akty násilí proti nevinným civilistům v Gaze, na Západním břehu Jordánu a v Izraeli.

„Izraelské vedení si musí jednou provždy uvědomit, že stát nemůže nikdy vzkvétat, pokud je postaven na základech bezpráví… Náš vzkaz Izraelcům by měl znít: chceme pro vás a Palestince budoucnost v míru a bezpečí,“ uvedl Abdalláh II.

„Vysídlení není řešením palestinské otázky“

Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí ve svém projevu na summitu uvedl, že jeho země se staví proti tomu, co označil za vysídlování Palestinců na Sinaj.

„Řešením palestinské otázky není vysídlení, jejím jediným řešením je spravedlnost a přístup Palestinců k legitimním právům a život v nezávislém státě,“ shrnul Sísí egyptský pohled na věc.

Káhira se obává nejistoty v blízkosti hranic s Gazou na severovýchodě Sinaje, kde čelila islamistickému povstání, jež vyvrcholilo po roce 2013 a nyní je z velké části potlačeno.

Postoj Egypta odráží arabské obavy, že by Palestinci mohli hromadně utíkat nebo být vyháněni ze svých domovů, jako tomu bylo během války v roce 1948 a zakládání Státu Izrael.

Už brzy uvidíte Gazu zevnitř, slíbil vojákům izraelský ministr obrany

Zahraniční

Palestinský prezident Mahmúd Abbás, který vede palestinskou samosprávu na okupovaném Západním břehu Jordánu, na summitu rovněž zdůraznil, že Palestinci nedovolí, aby byli vysídleni nebo vyhnáni ze své země. „Neodejdeme, neodejdeme,“ zopakoval.

Káhirské setkání nemá příliš velký manévrovací prostor i kvůli tomu, že se jej neúčastní nejen válčící strany, ale ani vysocí představitelé USA. Washington zastupuje chargé d’affaires v Egyptě, v současné době nejvýše postavený diplomat v zemi, chybí ale i řada významných evropských politiků včetně britského premiéra Rishiho Sunaka nebo německého kancléře Olafa Scholze.

Z evropských politiků na summit dorazili předseda Evropské rady Charles Michel, španělský premiér Pedro Sánchez, italská premiérka Giorgia Meloniová či německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

V sobotu vystoupil také generální tajemník OSN António Guterres, který vyzval k posílení přepravy humanitární pomoci do Pásma Gazy. „Obyvatelé Pásma Gazy toho potřebují mnohem více,“ zdůraznil Guterres.

Guterres i předseda Evropské rady Michel zmínili ve svých projevech i útok radikálního palestinského hnutí Hamás na izraelské civilisty, při kterém zemřelo podle izraelských úřadů přes 1400 lidí.

Podle Guterrese má Izrael legitimní bezpečnostní požadavky a Palestinci legitimní požadavky na svůj stát.

Izraelský web Ynetnews cituje z vystoupení německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové, podle níž hrůzy páchané Hamásem zranily Izrael, jsou nelidské a znamenají zlom. Svět se podle ní musí dozvědět mrazivé příběhy rodin. „Nevzdáme se své lidskosti,“ řekla Baerbocková a dodala, že právě ta odlišuje demokracie, jako je Izrael, od teroristů, jako je Hamás.

Arabská moderátorka se překvapivě tvrdě opřela do bývalého šéfa Hamásu

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám