Hlavní obsah

Jemenští Húsíové jednají s Rusy o dodávkách protilodních střel

Írán zprostředkoval jemenským Húsíům jednání s Ruskem o dodávkách vyspělých protilodních střel Jachont známých také jako P-800 Oniks s dostřelem až 300 km. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na sedm západních a regionálních zdrojů. Rusko se ještě nerozhodlo, zda jim je dodá. Pomocí oniksů by mohli Húsíové ještě více ohrožovat námořní dopravu v Rudém moři, kde už rok útočí na lodě.

Foto: Profimedia.cz

Střela P-800 Oniks za letu

Článek

„Rusové jednají s Húsíi o dodávkách nadzvukových protilodních střel Jachont,“ sdělil agentuře Reuters zdroj ze západních tajných služeb. „Rozhovory zprostředkovali Íránci, ale nechtějí pod tím býti podepsáni,“ dodal.

Íránská mise v OSN ani ruské ministerstvo obrany se ke zprávě nevyjádřily. Zástupce Húsíú Muhamamad Abdal Salám to popřel. „Nic nevím o tom, co jste zmínili,“ řekl agentuře Reuters.

Vysoký americký představitel ale potvrdil jednání mezi Ruskem a Húsíi ohledně dodávek střel, což označil za „velmi znepokojující“. Neuvedl však typ střel. Americké ministerstvo obrany současně varovalo, že jakékoli posílení kapacit Húsíů by mohlo „podkopat společný mezinárodní zájem zabezpečit volnou plavbu a stabilitu v Rudém moři“.

Obří exploze na palubě tankeru. Húsíové se chlubí záběry z útoku

Blízký a Střední východ

Schůzky v Teheránu

Dva blízkovýchodní představitelé uvedli, že vědí, že Húsíové a Rusové spolu letos jednali v Teheránu nejméně dvakrát o dodávkách několika tuctů těchto střel, které Rusko používá ve válce na Ukrajině i proti pozemním cílům. Jednání měla začít ještě za vlády přechozího íránského prezidenta Ebrahíma Raisího, který zahynul při nehodě vrtulníku.

O zájmu Husíů o jachonty psal už v červenci list The Wall Street Journal. Tehdy se ještě zapojení Íránu nezmiňovalo. List také uvedl, že by je Rusko mohlo dodat v odvetě za dodávky amerických raket země-země Ukrajině.

Také nejmenovaný vysoký americký představitel se domnívá, že se zdá, že rozhodnutí je spojené s tím, jestli Spojené státy umožní Ukrajině používat střely ATACMS a další zbraně i proti cílům na území Ruské federace.

Washington kvůli možnému poskytnutí protilodních střel zahájil tajná jednání s Ruskem, aby od dodávek těchto přesných střel Húsíům Moskvu odvrátil, napsal list.

Televize CNN na začátku srpna uvedla, že Rusko už bylo tyto střely připravené dodat, ale na poslední chvíli od toho ustoupilo po tlaku USA a Saúdské Arábie. Rijád to nekomentoval, ale vysoký představitel Spojených států zmínil zapojení třetí strany. Jednání USA a Saúdské Arábie na toto téma probíhala, protože se ukázalo, že dodávka střel může být takřka okamžitá. Není ale jasné, zda právě tato iniciativa ruského prezidenta Vladimira Putina dovedla ke změně názoru, nebo za tím bylo něco jiného.

P-800 má i Hizballáh

Jachonty už dříve získal libanonský Hizballáh. Loni v listopadu vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh varoval Washington, který do oblasti Blízkého východu vyslal válečné lodě, že má ve skladech něco pro americká plavidla. Nezmínil, o co má jít, ale dva libanonské zdroje obeznámené s výzbrojí Hizballáhu sdělily agentuře Reuters, že má jít o ruské střely Jachont. Ty mělo hnutí získat nikoli z Ruska, ale ze Sýrie, kde je před dekádou rozmístil u pobřeží syrský prezident Bašár Asad.

Hizballáh ale nikdy nepotvrdil, že by měl P-800 ve svém arzenálu. Střely Oniks jsou považovány za jedny z nejúčinnějších protilodních střel s plochou dráhou letu, které se obtížně likvidují, protože dosahují dvojnásobku rychlosti zvuku. Tu si udržují, protože je pohání náporový motor.

Připravte se na pozemní invazi do Libanonu, vyzval vojáky šéf izraelské armády

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám