Hlavní obsah

James Bond by zbledl závistí aneb Jak Izrael oklamal Hizballáh

Izraelská operace, při níž po výbuchu pagerů zahynulo v září více než deset lidí a dalších několik tisíc bylo zraněno, v drtivé většině se jednalo o bojovníky teroristického hnutí Hizballáh, byla ještě propracovanější, než se původně uvádělo. Izraelci vyrobili nejen výbušné baterie, ale museli také stvořit falešnou realitu - fiktivní společnosti, příběhy či agresivní reklamní kampaň, která Hizballáh přiměla zařízení zakoupit. Agentura Reuters odkryla, jak precizně Izrael několik let plánovanou operaci provedl.

Výbuch komunikačního zařízení HizballáhuVideo: Reuters

Článek

Izraelští agenti, kteří pagery sestrojili, navrhli baterii, která skrývala malou, ale silnou nálož plastické trhaviny a nový detonátor, který nebyl viditelný ani na skeneru, ani na detektoru, plyne z informací libanonského zdroje, který si přál zůstat v anonymitě a který má o pagerech informace z první ruky. Tuto informaci ověřila také agentura Reuters na základě fotografií z rozebírání baterie.

Přístroj ale měl jednu slabinu: neměl věrohodný příběh nového výrobku. Izrael tak kolem něj vytvořil falešné on-line obchody, internetové stránky a uživatelské příspěvky, aby Hizballáh oklamal.

Baterii izraelští agenti sestrojili nenápadně. Rozdělili ji na tři části: dva obdélníkové bateriové články a jeden čtvercový plát se šesti gramy bílé plastické trhaviny pentaerythritol-tetranitrátu (PETN). Ten vtěsnali mezi články. Tento „sendvič“ ještě odděloval jakýsi pruh vysoce hořlavého materiálu, který fungoval jako rozbuška.

Několik mrtvých a až tisíce zraněných členů Hizballáhu: Začaly jim vybuchovat pagery

Blízký a Střední východ

Téměř hotová baterie se následně vložila do černého plastového pouzdra a byla uzavřena v kovovém obalu o velikosti krabičky od sirek.

Foto: Agentura Reuters/Screenshot

Ilustrace, která zaznamenává, jakým způsobem Izrael umístil výbušninu do baterie pagerů

Nejmenovaný zdroj a dva odborníci na výbušniny uvedli, že se jednalo o velmi nestandardní miniaturizovanou rozbušku. Obvykle se totiž podle nich používá kovový válec. Bez kovových součástek měl materiál použitý ke spuštění detonace výhodu: stejně jako plastické trhaviny jej nedetekoval skener.

Pagery byly podle odborníků nastaveny tak, aby v bateriích mohla vzniknout jiskra, která by stačila k zapálení detonačního materiálu a následnému výbuchu PETN.

Úspěšně prošly skenery

Dvě osoby obeznámené se situací uvedly, že příslušníci Hizballáhu po obdržení pagerů letos v únoru zjišťovali přítomnost výbušnin a přístroje nechali projít letištními bezpečnostními skenery. Nic podezřelého ale nenašli.

V určitém okamžiku si ale Hizballáh všiml, že se baterie vybíjejí rychleji, než se očekávalo. Žádné zásadní bezpečnostní obavy to ale v nikom nevyvolalo a bojovníci si pagery předávali ještě několik hodin před zářijovým útokem.

Zvenčí pagery vypadaly úplně normálně, stejně jako baterie, která připomínala klasickou lithium-iontovou baterii používanou v milionech kusů spotřební techniky.

Baterie s příběhem

Baterie nesla jméno LI-BT783, tedy označení, které předem neexistovalo. Izraelští agenti proto vytvořili příběh jejího vzniku a uvedení na trh. „Chcete mít jistotu, že když si produkt vyhledají, něco najdou,“ uvedl pod podmínkou anonymity bývalý špion. „Kdyby nic nenašli, nebylo by to dobré,“ dodal.

Vytváření takových věrohodných příběhů je pro tajné agenty základní špionskou dovedností, podotýká agentura Reuters. Tento případ ale byl neobvyklý, protože se týkal spotřební elektroniky.

Agenti oklamali Hizballáh také tím, že rozjeli prodej na zakázku vytvořeného pageru, model AR-924, který už dříve byl registrován pod renomovanou tchajwanskou značkou Gold Apollo. Ta jakoukoli spojitost odmítá a skutečně se podle agentury Reuters stala hráčem v celé kauze naprosto nevědomky.

Ředitel firmy Hsu Ching-Kuang prohlásil, že asi před třemi lety se na něj obrátila dnes již bývalá zaměstnankyně a její nadřízený zvaný „velký šéf Tom“, aby s ním projednali licenční smlouvu. Ching-Kuang uvedl, že dostal o produktu jen kusé informace, i tak ale právo navrhovat vlastní výrobky a prodávat je pod široce rozšířenou značkou Gold Apollo udělil. Zda Teresa Wuová nebo její šéf skutečně existují, se agentuře Reuters nepodařilo ověřit.

Důležité ale pro celý případ bylo, že i když šéfa Gold Apollo produkt nijak nenadchl, přesto umístil jeho fotografie a popis na webové stránky své společnosti. Tím jej pomohl zviditelnit a dodal mu důvěryhodnost, i když na webu společnosti nebylo možné produkt zakoupit. Ching-Kuang uvedl, že netušil, že je v pagerech umístěna bomba. Nevěděl ani o operaci, kterou Izrael plánoval. Svoji společnost označil jako oběť spiknutí.

Tenhle pager znám

V září 2023 byly na dnes již neexistující webovou stránku apollosystemshk.com přidány produkty pod licencí Gold Apollo. Jedním z nich byl i pager AR-924 a jeho baterie LI-BT783. Webová stránka uváděla adresu společnosti Apollo Systems v Hongkongu. Na této adrese ale podle agentury Reuters žádná společnost s tímto názvem neexistuje.

Tchajwanská podnikatelka Teresa Wuová ovšem tuto webovou stránku uvedla na své stránce na Facebooku i ve veřejných registračních záznamech, když si na začátku letošního roku v Tchaj-peji zaregistrovala společnost s názvem Apollo Systems.

Výbuchy vysílaček a pagerů jsou ranou pro Hizballáh. Byly jako z bondovek

Zbytečná válka

Produktová stránka baterie uvedla, že produkt klade důraz na vynikající výdrž a na rozdíl od jednorázových baterií, které napájely pagery starší generace, se i podle propagačního videa umístěného na YouTube pyšní až 85denní výdrží a možností nabíjet pomocí USB kabelu.

Koncem roku 2023 se na internetu objevily dva obchody s bateriemi, které LI-BT783 nabízely k prodeji. Zmiňovali se o ní dokonce i lidé na internetových fórech věnovaných právě bateriím. „Tento výrobek znám,“ napsal v dubnu 2023 uživatel pod přezdívkou Mikesvog. „Má skvělý parametry a výkon,“ dodal člověk, jehož identitu se agentuře nepodařilo ověřit.

Dobrá cena, bereme

Agentura Reuters s odkazem na osobu obeznámenou se situací uvedla, že vyšetřování Hizballáhu pomohlo odhalit, jak izraelští agenti použili agresivní prodejní taktiku, aby se ujistili, že si hnutí pagery skutečně zakoupí.

Prodejce, který nabídku zprostředkoval, předložil velmi levnou nabídku na nákup pagerů, jejichž cenu „neustále snižoval, dokud nebyl vtažen do hry“. Hizballáh tak sice zřejmě usmlouval výhodnou cenu, nakonec ale vyšlo najevo, že zaplatil peníze za úder na své vlastní lidi.

Od té doby všechny zmínky smazaly

Od série výbuchů v Libanonu není po pagerech ani bateriích ani vidu, ani slechu. Izraelští agenti vše smazali. Kopie webových stránek ale jsou stále dostupné v internetovém archivu. Bývalý izraelský zpravodajský důstojník, který si nepřál být jmenován, uvedl, že webové stránky, internetové obchody a příspěvky na fóru nesou známky snahy o podvod.

K výbuchu tisíců pagerů došlo v úterý 17. září. O den později v Libanonu vybuchly také vysílačky. Dohromady si obě série výbuchů vyžádaly 39 mrtvých a více než 3400 zraněných lidí. Nikdo neví, kolik přesně bylo zraněno nebo zabito civilistů a kolik členů Hizballáhu. Útok ovšem byl mířen právě na ně, Hizballáh totiž na začátku letošního roku přešel na pagery poté, co si skupina uvědomila, že Izrael dokáže odposlouchávat mobilní telefony, kvůli čemuž byla ohrožena komunikace mezi bojovníky i jejich velením. Pagery dostávali jen prověření členové Hizballáhu, jejich zneškodnění tak bylo přesně zacílené a zároveň usnadnilo Izraeli následné vojenské operace proti šíitskému teroristickému hnutí na jihu Libanonu.

Mosad dal zřejmě do pagerů Hizballáhu výbušninu Pentrit

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám