Hlavní obsah

Izraelská armáda vpadla do Libanonu. Ničí Hizballáh v pohraničních vesnicích

Izrael v noci na úterý zahájil pozemní operaci na jihu Libanonu. Podle prohlášení izraelské armády jde o omezenou a přesně zacílenou akci ve snaze zničit působiště hnutí Hizballáh poblíž hranic, odkud ostřeluje sever Izraele. Akci podporují izraelské vzdušné síly a dělostřelectvo, uvedlo vojsko židovského státu.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Noční výbuch na jižním předměstí Bejrútu.

Článek

Izrael nečelí libanonské armádě, která se už v pondělí večer bezprostředně před izraelskou invazí stáhla zhruba pět kilometrů od hranic do vnitrozemí.

Libanonský premiér Nadžíb Míkatí se také v pondělí marně pokoušel odvrátit izraelskou pozemní akci slibem, že Libanon je připraven splnit rezoluci Rady bezpečnosti OSN z roku 2006, která měla za cíl ukončit ozbrojenou přítomnost Hizballáhu jižně od řeky Lítání. Právě to je podle zdrojů webu Times of Israel cílem nynější akce židovského státu.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Kouř po izraelském zásahu jižního předměstí Bejrútu. Snímek z 1. října 2024

Izrael v noci zahájil pozemní operaci v Libanonu

Blízký a Střední východ

„V souladu s rozhodnutím politického vedení zahájila izraelská armáda před několika hodinami cílenou a ohraničenou pozemní operaci v jižním Libanonu proti teroristickým cílům a infrastrukturám teroristické organizace Hizballáh v řadě vesnic poblíž hranic, které představují bezprostřední a skutečnou hrozbu pro izraelské osady na severní hranici,“ oznámil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari v noci na úterý.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Kouř po izraelském zásahu jižního předměstí Bejrútu. Snímek z 1. října 2024

Hizballáh již před začátkem operace uvedl, že na avizovanou izraelskou pozemní ofenzivu odpoví a že je připraven i na pozemní střety. Není však jasné, v jaké bojové kondici se vojenské křídlo hnutí nachází poté, co Izrael zabil v úderech řadu vysokých vojenských velitelů a vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha. Vzkaz přednesl jeho zástupce a nynější úřadující šéf hnutí Náím Kásim, který na videu působil viditelně rozrušeně a otíral si pot.

Pentagon izraelskou operaci podpořil

Izraelskou pozemní operaci na jihu Libanonu podpořily i Spojené státy. „Shodli jsme se na nutnosti demontovat útočnou infrastrukturu podél hranice, abychom zajistili, že libanonský Hizballáh nebude moci provádět útoky ve stylu 7. října na izraelské severní komunity,“ oznámil americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonátu se svým izraelským protějškem Jo'avem Galantem.

Izraelské letectvo za poslední dva týdny výrazně zintenzivnilo údery proti Hizballáhu na mnoha místech Libanonu, při čemž podle libanonských úřadů zemřelo přes 1000 lidí, část z nich byli civilisté. Izraelští představitelé opakovaně uváděli, že pozemní síly jsou připraveny vstoupit do jižního Libanonu s cílem vytlačit Hizballáh od hranic a znemožnit mu odpalovat rakety na Izrael.

Libanonské ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer oznámilo, že izraelské vzdušné údery zabily za posledních 24 hodin na jihu země, ve východolibanonském údolí Bikáa a v samotném Bejrútu 95 lidí a dalších 172 zranily.

Podle palestinského zdroje citovaného agenturou Reuters Izrael v noci namířil jeden ze vzdušných úderů na největší palestinský uprchlický tábor na území Libanonu. Jde o vůbec první útok na tábor Ajn Hilvá, který leží na jihu Libanonu nedaleko přístavu Sajdá (Sidon).

Největší boje od roku 2006

Boje mezi Izraelci a Hizballáhem trvají od loňského října, kdy teroristé z Hamásu a dalších palestinských uskupení zaútočili na jih Izraele a izraelská armáda v odvetě zahájila dosud pokračující válku v Pásmu Gazy. Hizballáh na podporu Hamásu začal ostřelovat sever Izraele, evakuovány tam musely být desetitisíce lidí a obě strany si od té doby vyměňovaly menší přeshraniční údery, neboť izraelské síly se soustředily na boje v Pásmu Gazy.

V posledních dvou týdnech se ale situace v Libanonu vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném prudkém zintenzivnění izraelských úderů proti Hizballáhu na jihu Libanonu, ale také v dalších částech země. Jde o nejtvrdší údery od války s Hizballáhem v roce 2006.

Izrael útočí na libanonských hranicích

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám