Hlavní obsah

Izraelští generálové tlačí Netanjahua do příměří s Hamásem, tvrdí americký deník

Vedení izraelské armády tlačí na premiéra Benjamina Netanjahua, aby se co nejdříve ukončila válka v Pásmu Gazy, píše deník New York Times. Je to podle nich jediná šance, jak odtamtud dostat zbylé rukojmí, které teroristé z Hamásu zadržují, zpět domů. Současně by to zklidnilo situaci s libanonským Hizballáhem. Netanjahu tyto informace odmítl a tvrdí, že tahle varianta vývoje nenastane, píše deník Haaretz.

Foto: Profimedia.cz

Vedení izraelské armády. Ilustrační foto

Článek

Generálové mají mít zájem na „příměří v Gaze, i kdyby to mělo Hamás prozatím udržet u moci“, píše deník The New York Times. Deník nejmenuje, ale odvolává se na šest současných a bývalých bezpečnostních činitelů, kteří jsou přesvědčeni, že příměří by bylo prospěšné a pomohlo by vyřešit několik zásadních problémů, píše list Haaretz.

V první řadě to je osud zbývajících rukojmí, kteří jsou v rukou Hamásu, dále dosažení dohody s Hizballáhem, aby se zabránilo válce na izraelské hranici s Libanonem, a získání času na zotavení ze současného konfliktu, kdy Izraeli dochází munice, vojáci jsou unavení, a navíc země čelí partyzánské válce v iráckém stylu.

Izraelci při úderu zabili sestru šéfa Hamásu a osm jeho dalších příbuzných

Blízký a Střední východ

Deník cituje bývalého izraelského poradce pro národní bezpečnost Ejala Hulatu. Podle něj „armáda plně podporuje dohodu o rukojmích a příměří“. Generálové „chápou, že pauza v Gaze zvyšuje pravděpodobnost deeskalace situace v Libanonu. Přestávka ve válečném konfliktu v Gaze by Izraeli poskytla čas na vojenskou přípravu pro případný konflikt s Hizballáhem“.

„Není jasné, jak přímo vojenské vedení vyjádřilo své názory premiérovi,“ připouští list The New York Times.

Netanjahu: Dosáhneme svých cílů

Netanjahu reagoval na zprávu razantním prohlášením, že Izrael „ukončí válku až poté, co dosáhneme všech svých cílů“. Ministerský předseda článek deníku zkritizoval kvůli „anonymním zdrojům“.

Zakrvácení Izraelci a slavící teroristé. Byla zveřejněna nová videa únosu rukojmích do Gazy

Svět

„Anonymní zdroje sdělily deníku New York Times, že Izrael je připraven ukončit válku dříve, než dosáhne všech svých cílů. Nevím, kdo jsou ty nejmenované strany, ale jsem tu proto, abych to jednoznačně objasnil: to se nestane. Válku ukončíme až poté, co dosáhneme všech jejích cílů, včetně eliminace Hamásu a propuštění všech našich rukojmích,“ prohlásil.

Rozhodně odmítl, že by o variantě příměří vůbec uvažoval. „Vláda definovala tyto cíle a armáda má všechny prostředky k jejich dosažení. Nepodléhejme duchu defétismu, ani v New York Times, ani nikde jinde,“ řekl Netanjahu.

Na informace deníku The New York Times reagovala také izraelská armáda. V prohlášení uvedla: „Armáda usiluje o zničení vojenských a vládních kapacit Hamásu, návrat rukojmích a bezpečný návrat izraelských civilistů z jihu a severu do jejich domovů.“

Hamás byl na útok pečlivě připraven, odhaluje dokument získaný z Gazy

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám