Hlavní obsah

Izraelské ambasády po světě mají nejvyšší pohotovost kvůli íránským hrozbám

Do stavu nejvyšší pohotovosti byla uvedena izraelská velvyslanectví po celém světě. Podle listu The Jerusalem Post jde o reakci na sílící íránské hrozby, že ambasády židovského státu budou terčem odvety za pondělní izraelský útok v Damašku.

Foto: Firas Makdesi, Reuters

Záchranáři rozebírají po pondělním útoku trosky budovy v Damašku.

Článek

Někteří izraelští diplomaté podle The Jerusalem Post vyjádřili obavy, že velvyslanectví by se mohla stát terčem íránského útoku. Izraelské ministerstvo zahraničí na podnět z tajných služeb také požádalo mnohé z ambasadorů, aby se kvůli osobní bezpečnosti v zemích svého působení vyhnuli veškerým veřejným akcím.

Podle Teheránu v pondělí Izrael zaútočil na íránský konzulát v syrské metropoli Damašku. Íránské revoluční gardy uvedly, že v budově zahynuli dva jejich generálové a pět vysoce postavených důstojníků.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Pohřeb obětí pondělního útoku v Damašku. V popředí íránský duchovní vůdce Alí Chameneí.

„Mučednickou smrtí“ zemřel podle revolučních gard velitel jejich expedičního sboru Kuds v Sýrii a Libanonu Mohammed Rezá Zahádí. Generálem byl podle prohlášení Damašku jeho zástupce Mohammed Rahímí.

Chameneí chce trestat „zlý sionistický režim“

Nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí v reakci prohlásil, že Izrael bude za letecký útok na konzulát v Damašku potrestán.

„Zlý sionistický režim bude potrestán rukama našich statečných mužů. Donutíme je litovat tohoto zločinu a mnohých dalších,“ nechal se slyšet Chameneí.

Izrael se k celé věci nejprve odmítl vyjádřit, později uvedl, že neútočil na íránský konzulát v Damašku, ale na vojenské zařízení. Pondělní izraelský útok v Damašku nicméně odsoudil šéf OSN António Guterres, který zdůrazňoval „nedotknutelnost diplomatických zařízení a personálu“.

Izraelský útok v Damašku zabil dva generály a pět důstojníků, tvrdí íránské revoluční gardy

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám