Hlavní obsah

Izraelská představa o Gaze: Nechceme ji, ať si vládnou Palestinci. Vojenskou kontrolu si ale necháme

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant zveřejnil v pátek před návštěvou amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena izraelskou představu o tom, kdo bude spravovat Pásmo Gazy po porážce hnutí Hamás. Vyloučil, že by v Pásmu Gaze opět žili izraelští civilisté.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant

Článek

Podle izraelského vedení bude válka pokračovat do té doby, než budou propuštěni všichni rukojmí unesení 7. října teroristy a dokud nepřijde hnutí Hamás o „vojenské schopnosti a schopnost vládnout“. Na jihu pásma míní Izrael bojovat s teroristickým hnutím „tak dlouho jak, to bude nutné“. Hlavní úsilí se nyní přeneslo na jih, zatímco na severu pásma budou probíhat razie, nálety, speciální operace a ničení tunelů v rámci „eroze“ přítomných zbytků Hamásu.

Plán ovšem nezmiňuje, kdy se obyvatelé severu Pásma Gazy budou moci vrátit do svých domovů, pokud z nich ještě něco zbylo.

Teprve poté podle Galanta nastane další fáze, kdy „Hamás už nebude ovládat Pásmo Gazy a nebude představovat vojenskou hrozbu pro občany Izraele“. Gaze by podle něj měla vládnout palestinská struktura: „Obyvatelé Gazy jsou Palestinci, takže palestinské organizace budou pověřeny správou za podmínky, že nedojde k nepřátelským akcím nebo hrozbám vůči Izraeli.“

Izraelské tanky prý opouštějí některé čtvrti Gazy

Blízký a Střední východ

Galant však nespecifikoval, jaké organizace by to měly být. Izraelské vedení odmítá nejen to, aby Gaze vládl teroristický Hamás, ale nepřeje si ani, aby byla v rukou Palestinské samosprávy, která nyní kontroluje území na Západním břehu Jordánu. USA by si přály, aby byla pod správou Palestinské samosprávy.

Žádný návrat osadníků

Izrael si i poté chce vyhradit právo operovat v Pásmu Gazy, ale plán označený jako „vize pro fázi 3“ uvádí, že po dosažení cílů války „nebudou v Gaze přítomni izraelští civilisté“.

Z toho plyne, že Izrael neplánuje návrat židovských osadníků do Pásma Gazy, jak o tom začali snít někteří radikální sionisté. V pondělí k tomu vyzval ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir, který se současně vyslovil pro řešení v podobě povzbuzování palestinské emigrace. Navázal tak na nedělní ultrapravicového ministra financí Becalela Smotriče.

Izrael všechny své osady z Pásma Gazy evakuoval v roce 2005 za vlády Ariela Šarona a předal území do výhradní správy Palestincům. Ti si následně zvolili do svého čela hnutí Hamás, které po násilné likvidaci konkurenčního Fatahu zavedlo svou despotickou nadvládu.

V Izraeli se píše o přesunu Palestinců z Gazy do Konga a dalších zemí

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám