Hlavní obsah

Izrael útočí na libanonských hranicích

Aktualizováno

Izraelské pozemní jednotky překročily hranice s Libanonem, tvrdí zprávy na sociálních sítích i místní obyvatelé. Informovala o tom i izraelská média, jako je The Jerusalem Post nebo Ha'arec. Zprávu ovšem později smazala. Agentura Reuters už dříve uvedla, že postavení izraelské armády naznačovalo, že k operaci dojde, což potvrdila i americká stanice CNN. Podle ní se izraelské jednotky hromadily u hranic s Libanonem už v neděli.

Libanonské jednotky opouští hranice. Podle zpráv se přesunuly nejméně do vzdálenosti pěti kilometrů od hranicVideo: X / OSINTdefender

Článek

Izraelská armáda v pondělí ve večerních hodinách oznámila uzavřenou vojenskou zónu na severu Izraele, píše list The Times of Israel (ToI).

„V souladu s vyhodnocením situace bylo rozhodnuto nařídit uzavřený vojenský prostor v oblasti Metula, Misgav Am a Kfar Giladi,“ uvedly na síti X Izraelské obranné síly (IDF) s tím, že vstup do této oblasti je přísně zakázán.

Zdroj ToI uvedl, že jedním z cílů pozemní operace izraelských obranných sil (IDF) bude odstranění pozic teroristického hnutí Hizballáh podél izraelských hranic. Podle zdroje v pondělí večer zasedá izraelský válečný kabinet, který projednává schválení pozemní operace na vojenském velitelství v Tel Avivu.

Foto: Deník Ha'arec/Screenshot

Screenshot zprávy deníku Ha'arec, kde tvrdí, že izraelské tanky již operují na území Libanonu

Izraelský deník Ha'arec uvedl, že izraelské tanky a dělostřelectvo pálí na pozice na jihu Libanonu. Podle ToI dělostřelectvo pálí například na vesnici Wazzani. Uvedl také, že izraelské tanky již operují na území Libanonu, což později smazal. Později i list The Jerusalem Post uvedl, že pozemní jednotky již operují na území Libanonu. Následně ale tuto zprávu smazal.

Agentura Reuters s odkazem na zdroj z americké administrativy již dříve v pondělí uvedla, že rozmístění izraelských jednotek u hranic s Libanonem naznačovalo, že vpád na libanonské území by se mohl blížit. Později agentura informovala, že se libanonská armáda, která nepředstavuje jednotky Hizballáhu, začala stahovat z několika pozic na jižní hranici s Izraelem. Podle bezpečnostního zdroje se stáhla na vzdálenost zhruba pět kilometrů.

USA posílají na Blízký východ dalších několik tisíc vojáků

Blízký a Střední východ

Americká diplomacie v pondělí uvedla, že získala od Izraele informace o „omezených pozemních útocích“ v Libanonu. Prezident Joe Biden k tomuto prohlásil, že si je omezeného vpádu „vědom možná více, než si myslíte“.

Foto: AP/Baz Ratner, Profimedia.cz

Izraelská mobilní dělostřelecká jednotka útočí na Libanon poblíž izraelsko-libanonské hranice, 30. září

Foto: Profimedia.cz

Izraelské tanky na pozici na severu země blízko hranic s Libanonem

Již dříve v pondělí Spojené státy oznámily, že do oblasti Blízkého východu přesouvají několik tisíc dalších vojáků, kteří v případě potřeby budou připraveni bránit Izrael. Mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová navíc uvedla, že na místo směřují zejména letky bojových letounů F-15E Strike Eagle, F-16, A-10 a F-22 a personál zajišťující jejich podporu. Agentura AP uvedla, že se v regionu nachází asi 43 tisíc amerických vojáků.

Podle stanice CNN brzkou pozemní operaci naznačují i nedělní satelitní snímky, které ukazují zhruba sto izraelských vojenských vozidel od tanků až po obrněná vozidla asi osm kilometrů od libanonských hranic. Vozidla navíc stále přijíždějí.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh od 7. října, kdy teroristické hnutí Hamás napadlo Izrael a zavraždilo na 1200 lidí, převážně civilistů, na Izrael pravidelně útočí.

Borrell: Musíme zabránit další izraelské operaci v Libanonu

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám