Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Izraelská operace v Libanonu

Aktualizováno

Izraelská armáda v pondělí večer zahájila pozemní operaci v Libanonu s cílem zničit jednotky teroristické organizace Hizballáh v blízkosti hranic. V průběhu večera byla hlášena těžká dělostřelecká palba a libanonské vládní jednotky se stáhly od hranic do vzdálenosti pěti kilometrů.

Libanonské jednotky opouští hranice. Podle zpráv se přesunuly nejméně do vzdálenosti pěti kilometrů od hranicVideo: X / OSINTdefender

Článek

Izraelská média ještě nepotvrdila, že vojáci židovského státu překročili hranice s Libanonem. Na sociálních sítích se však objevuje čím dál tím víc informací, že vojáci již operují na libanonském území.

Izraelské a libanonské jednotky začaly vyvíjet aktivitu kolem deváté hodiny večer místního času. Ve 20.39 prohlásila izraelská armáda oblasti Metula, Misgav Am a Kfar Giladi za uzavřené vojenské oblasti. Krátce na to se libanonské vládní jednotky začaly stahovat od hranic.

Je příznačné, že vůdci teroristických organizací hynou v bunkrech, upozorňuje expert

Zbytečná válka

Izraelský voják: Palestinci investovali peníze celého světa do zabíjení Židů

Hlas na poušti

Libanon hlásí 95 mrtvých

Libanonské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že při izraelských útocích v pondělí bylo po celé zemi zabito 95 lidí, uvedl Times of Israel (ToI) s odkazem na AFP.

„Údery izraelského nepřítele za posledních 24 hodin… zabily 95 lidí a 172 zranily,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení, které podle ToI nerozlišuje mezi civilisty a bojovníky.

Hustý dým nad Bejrútem

Na sociálních sítích se šíří video, na němž je vidět hustý černý dým stoupající údajně nad libanonským hlavním městem Bejrútem po několika izraelských náletech na jih města poblíž letiště.

Hizballáh zaznamenal přesuny izraelských jednotek přes libanonské území

Libanonské teroristické šíitské hnutí Hizballáh v prohlášení vydaném v úterý ráno místního času uvedlo, že zaznamenalo přesuny izraelských jednotek přes libanonská pohraniční města, píše agentura Reuters.

Operaci předcházelo zlikvidování špiček Hizballáhu

Libanonský Hizballáh přišel minulý pátek po leteckém útoku o svého vůdce Hassana Nasralláha, čímž vyvrcholila izraelská kampaň zaměřená na špičky tohoto teroristického hnutí. Samotnému útoku i tomu, co přijde po smrti Nasralláha, se věnovali v podcastu Zbytečná válka redaktor Novinek Alex Švamberk a bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Je příznačné, že vůdci teroristických organizací hynou v bunkrech, upozorňuje expert

Izraelské údery na předměstí Bejrútu

Arabská média i agentura Reuters informují o leteckých úderech izraelského letectva na bejrútské předměstí Dáhíja. Reportér Reuters viděl záblesk a hlasitý výbuch.

Před několika desítkami minut vydala IDF varování pro tamní obyvatele, aby se evakuovali, protože se nachází v blízkosti objektů využívaných Hizballáhem.

Zdroj z Bílého domu: Obávám se, že se nebude jednat pouze o limitovanou operaci

Izraelská pozemní operace by měla být omezená na pohraniční oblasti na jihu Libanonu. Tvrdí to americké zdroje webu Axios. Jeden zdroj z Bílého domu nicméně uvedl, že se obává, že Izrael připravuje rozsáhlou pozemní invazi, a to i přes ujištění, že tomu tak nebude.

Izrael schválil operaci v Libanonu

Izraelský bezpečnostní kabinet v pondělí večer schválil pozemní operaci v  Libanonu. Uvedl to deník Ma'ariv.

Netanjahu konzultuje situaci na vojenském velitelství

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v současnosti jedná s „menším fórem“ ve své kanceláři v budově vojenského velitelství v Tel Avivu. Před tím se účastnil zasedání bezpečnostního kabinetu.

Izraelské tanky nepřekročily hranice, tvrdí libanonský zdroj

Libanonský zdroj z oblast bezpečnosti uvedl, že izraelské tanky prozatím nepřekročily hranice s Libanonem. U řeky Litani podle něho jsou nicméně hlasité exploze a v blízkosti hranic létají izraelská letadla, cituje agenturu DPA deník Ha'arec, který už kolem půl desáté SELČ tvrdil, že izraelské tanky naopak hranice překročily. Zprávu ale posléze smazal.

Foto: Deník Ha'arec/Screenshot

Screenshot zprávy deníku Ha'arec, kde tvrdí, že izraelské tanky již operují na území Libanonu

USA: Izrael nás informoval o operaci omezeného rozsahu v Libanonu

Americká diplomacie uvedla, že Izrael informoval USA o svých operacích omezeného rozsahu v Libanonu. Cílem je infrastruktura Hizballáhu u hranice.

Izraelští představitelé zveřejňují modlitby

Ministr národního dědictví Amichaj Elijahu zveřejnil na síti X modlitbu související s válkou a „obecné fráze o vítězství“, píše list The Times of Israel. Podobné modlitby publikovali také poslanec Knessetu Michal Woldiger nebo bývalý ministr vnitra Izraele Arje Deri.

Hagari: Nešiřte fámy

Tiskový mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari na sociální síti X uvedl, že v posledních hodinách se objevilo mnoho fám o aktivitách izraelské armády na libanonských hranicích, kvůli čemuž žádá, aby lidé dále tyto zprávy dále nešířili. „Držte se pouze oficiálními zprávami a nešiřte nezodpovědné fámy,“ uvedl.

Izrael varuje obyvatele Bejrútu

Izraelská armáda v pondělí pozdě večer vydala varování pro obyvatele jižního předměstí Bejrútu, aby se evakuovali kvůli plánovaným útokům na cíle teroristického šíitského hnutí Hizballáh, píše agentura Reuters.

Libanonská armáda se stáhla od hranic

Libanonská armáda se stáhla od libanonsko-izraelské hranici, píše agentura Reuters. Podle bezpečnostního zdroje se stáhla na vzdálenost zhruba pět kilometrů.

Izraelské tanky a dělostřelectvo útočí na jih Libanonu

Izraelská armáda pomocí tanků a dělostřelectva útočí na jihu Libanonu. Podle médií se jedná například o příhraniční libanonskou vesnici Wazzani.

Načítám
Související témata:

Výběr článků

Načítám