Hlavní obsah

Izraelská armáda vyzvala Palestince, aby se evakuovali z Chán Júnisu na pobřeží

K evakuaci z Chán Júnisu na jihu Pásmy Gazy vyzvala ve čtvrtek Palestince izraelská armáda, která se chystá zahájit v oblasti operaci. Podle serveru The Times of Israel mají Palestinci odejít do zóny na pobřeží.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Zničené budovy ve městě Chán Junis

Článek

Mluvčí izraelské armády Avišaj Adrae zveřejnil podle The Times of Israel seznam zón v Chán Júnisu, odkud by se měli Palestinci evakuovat. Patří mezi ně předměstí al-Karara a  Baní Suhajla a čtvrti Abasan, Chuzá’a, Šajch Násir či al-Mahata. Palestinci mají odtud odejít do humanitární zóny Mavásí na pobřeží západně od Chán Júnisu. Na síti X zveřejnil Adrae také mapku v arabštině.

Důvodem evakuace je podle mluvčího nadcházející „důrazná operace“ izraelské armády proti teroristickým skupinám, kterou ve zmíněné oblasti hodlá v nejbližší době zahájit.

Izraelská armáda přitom kvůli protiteroristické operaci začátkem července nařídila evakuaci z východní části Chán Júnisu. Mezitím se ale stáhla a mnozí Palestinci se tam vrátili.

V humanitární zóně Mavásí na pobřeží Středozemního moře západně od Chán Júnisu, kam se mají Palestinci uchýlit, přežívá nyní zhruba 1,9 milionu z celkových 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy, uvedl server.

Poslední pohřešovaná osoba po útoku ze 7. října je mrtvá, potvrdil Izrael

Blízký a Střední východ

Válku v palestinské enklávě odstartovalo palestinské teroristické hnutí Hamás útokem na Izrael loni 7. října. Zabili přitom na 1200 lidí, hlavně civilistů, a dalších 250 zavlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Zhruba 115 z nich odnes zadržují, podle izraelských úřadů ale třetina z nich už přišla o život.

Úřady ovládané Hamásem tvrdí, že deset měsíců bombardování pozemních bojů si vyžádalo životy už 39 700 Palestinců. Nerozlišují však mezi civilisty a ozbrojenci z teroristických skupin, s nimiž izraelská armáda bojuje.

Rozumného zabili, šílence nechali. Gazané smutní za Haníjou a obávají se budoucnosti se Sinvárem

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám