Hlavní obsah

Izraelská armáda po odhalení viru dětské obrny v Pásmu Gazy začne vojáky očkovat

Izraelská armáda v neděli oznámila, že začne nabízet vakcínu proti dětské obrně vojákům sloužícím v Pásmu Gazy. Učinila tak poté, co byl ve vzorcích z tamních odpadních vod odhalen poliovirus, tedy virus, který závažné onemocnění způsobuje. Šestice vzorků, v nichž byl virus nyní detekován, byla odebrána už koncem června.

Foto: Profimedia.cz

Vakcíny proti dětské obrně na klinice v Dajr al-Balahu v Pásmu Gazy. Snímek z 21. července

Článek

„Variantní kmeny polioviru detekované ve všech šesti vzorcích odpadních vod, odebrané ze dvou míst v Chán Júnisu a Dajr al-Balahu, jsou navzájem geneticky propojeny. Původ izolovaných virů je předmětem zkoumání. Je třeba poznamenat, že virus byl izolován z prostředí, ale nebyly zjištěny žádné související případy,“ informovala tento týden na svém webu iniciativa Global Polio Eradication pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO).

Izraelská armáda podle agentury Reuters uvedla, že ve spolupráci s mezinárodními organizacemi je připraveno dostatečné množství vakcín pro naočkování více než milionu z 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy.

V Pásmu Gazy trpí děti podvýživou, několik jich zemřelo

Blízký a Střední východ
Foto: Profimedia.cz

Očkování proti dětské obrně v Dajr al-Balahu pracovníky UNRWA. Snímek z 21. července

Vojáci budou očkováni během běžných rotací. Vakcínu budou moci odmítnout, uvedla armáda. Velká část zdravotnické infrastruktury v Pásmu Gazy byla zničena v době devítiměsíční vojenské ofenzívy, kterou Izrael zahájil v reakci na útok teroristického hnutí Hamás na Izrael z loňského 7. října, při němž palestinští ozbrojenci zabili na 1200 lidí, většinou civilistů, a asi 250 osob unesli do Pásma Gazy jako rukojmí.

Zdravotníci a humanitární organizace varovali, že bez funkčních zdravotnických služeb hrozí v oblasti vypuknutí nemocí.

Dětská obrna (poliomyelitida) je vysoce nakažlivé virové infekční onemocnění postihující nervový systém, může způsobit ochrnutí končetin. Ve většině světa se ji podařilo vymýtit očkováním. V posledních letech se ale znovu objevila v Afghánistánu, Pákistánu či v některých afrických zemích, například Nigérii.

V Pásmu Gazy přestala fungovat druhá největší nemocnice, poslední na jihu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám