Hlavní obsah

Izraelci zabili na Západním břehu Jordánu místního velitele Islámského džihádu

Tulkarim

Velitel Islámského džihádu v oblasti Tulkarim na Západním břehu Jordánu Muhammad Džabar je mezi pěti Palestinci, kteří zemřeli v noci na čtvrtek v přestřelce v místní mešitě. Jednoho palestinského operativce se podařilo zajmout. Při akci byl zraněn jeden izraelský voják. V bojích při poslední operaci na Západním břehu Jordánu zemřelo celkem 17 Palestinců.

Foto: Nasser Nasser, ČTK/AP

Modlitba nad Palestinci zabitými u tábora Núr Šams

Článek

Izraelská armáda zahájila velkou operaci v Tulkarimu ve středu brzo ráno. Vojáci také působili v Džanínu a v táboře Far´a u Tubasu, uvedl list The Times of Israel, který informoval o zabití velitele Islámského džihádu známého také jako abú Šúdžaja.

V Tulkarimu zasahovali příslušníci elitní protiteroristické jednotky Jaman u pohraniční policie. Vysazeni u mešity byli na základě informací od tajné služby Šin Bet, že se tam ukryla skupina teroristů.

Taktika „tlakového hrnce“

Protiteroristická jednotka použila taktiku „tlakového hrnce“, kdy zesilovala palbu na budovu s cílem donutit teroristy odejít. Izraelci na mešitu také pálili z tarasnice a zabili dva ozbrojené Palestince. Další se schovávali v sousední budově. Tři z nich zemřeli v přestřelce s Izraelci a čtvrtý se raději vzdal. Zadrženým má být podle palestinských médií Muhammad Kassas, který založil oddíl Islámského džihádu v Tulkarimu.

Izraelská armáda zachránila v Gaze rukojmího. Je to Arab

Blízký a Střední východ

Džabara se Izraelci pokoušeli zlikvidovat už dříve, ale marně, uváděla izraelská média. Podle Šin Bet byl Džabar zapojen do plánování mnoha teroristických útoků včetně vraždy Amnona Muchtara v autě v Kalkiliji na Západním břehu Jordánu.

Při útocích drony v Džanínu a Far´a bylo zabito nejméně devět Palestinců a tři v okolí Džanínu a Núr Šams.

Operace izraelských bezpečnostních sil ukazuje, že se palestinští teroristé pokoušejí rozšířit boje z Pásma Gazy na Západní břeh Jordánu. Palestinský Islámský džihád působí v obou lokalitách, z Pásma Gazy často ostřeluje Izrael.

V tunelu pod městem v Gaze se našla těla šesti rukojmích Hamásu

Svět

Výběr článků

Načítám