Hlavní obsah

Izraelci útočí na Rafáh, vůdce Hamásu má být v tunelech pod Chán Junísem

Vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár se neschovává v Rafáhu, na který nyní Izraelci útočí. Má se ukrývat v tunelech pod Chán Junísem, napsal v sobotu list The Times of Israel s odvoláním na dva vysoce postavené izraelské představitele, kteří citovali zprávy tajných služeb.

Kamery měly zachytit Sinvára 10. října 2023 procházejícího s rodinou tunely pod Chán JunísemVideo: Izraelská armáda

Článek

Dva izraelští představitelé, kteří s listem The Times of Israel hovořili, uvedli, že nevědí, kde má Sinvár aktuálně být, ale citovali nedávné závěry zpravodajských služeb, že se ukrývá v podzemních tunelech v oblasti Chán Junísu asi osm km severně od Rafáhu.

Jeden zdroj listu řekl, že mnoho bojovníků se už z Rafáhu stáhlo na sever, protože ofenziva byla dlouho předem avizována.

Izraelské jednotky zahájily operaci v Rafáhu v pondělí. Ve čtvrtek izraelský kabinet souhlasil s jejím omezením, které by bylo přijatelné pro Washington.

Biden: Nedodáme Izraeli zbraně, které používá proti civilistům

Amerika

USA už přestaly Izraeli dodávat některé zbraně, zejména těžké tunové bomby určené k ničení podzemích tunelů a bunkrů.

Dopadení vůdců Hamásu v Pásmu Gazy Jahji Sinvára a jeho zástupce, vůdce vojenského křídla Muhammada Daífa je jedním z hlavních cílů izraelské operace v Gaze.

Oba však stále unikají, i když Izraelské obranné síly (IDF) uvedly opakovaně, že jim jsou v patách. V únoru IDF zveřejnily video, jak Sinvár jde s několika členy rodiny tunelem.

Zabít se podařilo jen třetího nejvyššího představitele Hamásu v Pásmu Gazy, zástupce velitele ozbrojeného křídla organizace Marvána Íssu.

Zástupce šéfa ozbrojeného křídla Hamásu je po smrti

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám