Hlavní obsah

Izrael zaútočil na Damašek, nejméně čtyři mrtví

Nejméně čtyři lidé přišli o život poté, co na jednu z budov v syrské metropoli Damašku zaútočily v úterý izraelské vzdušné síly. Syrská státní média hovoří o úderu na obytný dům a o sedmi mrtvých civilistech, podle listu Ha’arec útok směřoval na budovu, kde operovali příslušníci libanonského teroristického hnutí Hizballáh a íránských revolučních gard.

Foto: Firas Makdesi, Reuters

Syrští záchranáři pátrají po mrtvých a zraněných po izraelském útoku na jednu z budov v rezidenční čtvrti Mazza na předměstí syrského Damašku. (8. října 2024)

Článek

Izraelský letecký úder podle agentury Reuters cílil na budovu ve čtvrti Mazza. Podle syrských státních médií šlo o útok na obytný dům a syrská protivzdušná obrana „zachytila nepřátelské cíle v okolí Damašku“.

Nevládní Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) informovala, že izraelský letecký útok si vyžádal nejméně čtyři oběti na lidských životech. Syrská stání agentura SANA uvedla, že o život přišlo sedm lidí.

List Ha’arec s odvoláním na SOHR uvedl, že útok byl veden na objekt, kde se vyskytovali příslušníci Hizballáhu a íránských revolučních gard.

Izrael provádí údery proti cílům spojeným s Íránem v Sýrii už léta a v drtivé většině se k nim nevyjadřuje. Svůj postup nezměnil ani po loňském 7. říjnu a útoku palestinské teroristické skupiny Hamás na izraelské území, který vyvolal válku v Gaze. Podle Ha’arecu navíc takové nálety zesílil.

Izrael udeřil na sklad zbraní na pobřeží Sýrie nedaleko ruské základny

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám