Hlavní obsah

Izrael už je ze šéfa OSN vytočený, prohlásil ho za personu non grata

Aktualizováno

Izraelský ministr zahraničních věcí Jisra’el Kac ve středu prohlásil generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese za personu non grata a zakázal mu vstup do země, protože „jednoznačně neodsoudil“ masivní raketový útok Íránu na židovský stát. Informuje o tom britský deník The Guardian.

Foto: Reuters

Generální tajemník OSN Antonio Guterres

Článek

„Dnes jsem prohlásil generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese v Izraeli za personu non grata a zakázal mu vstup do země. Každý, kdo nedokáže jednoznačně odsoudit odporný útok Íránu na Izrael, jak to učinily téměř všechny země světa, si nezaslouží vstoupit na izraelskou půdu,“ prohlásil ve středu podle deníku The Guardian Kac.

Guterres se k eskalaci na Blízkém východě vyjádřil v úterý, útok na Izrael ovšem neodsoudil a na síti X uvedl pouze jakousi obecnou formulaci. „Odsuzuji rozšiřování konfliktu na Blízkém východě a jeho další eskalaci. Musí to přestat. Potřebujeme příměří,“ napsal v úterý na příspěvku Gutteres.

Toto prohlášení ale podle Kace dostatečně neodsoudilo útok Íránu, který na Izrael v úterý vypálil na 200 balistických raket.

Martin Stropnický: Kroky Izraele nelze hodnotit evropským humanistickým pohledem

PoliTalk

Šéf izraelské diplomacie dále připomněl, že Guterres prozatím jednoznačně neodsoudil „masakr a sexuální zvěrstva spáchané vrahy z Hamásu 7. října“. „Izrael bude i nadále bránit své občany a udržovat svou národní důstojnost, ať už s Antóniem Guterresem, nebo bez něj,“ uzavřel.

Generální tajemník OSN sice v říjnu 2023 prohlásil, že „jednoznačně odsuzuje děsivé a bezprecedentní teroristické činy Hamásu ze 7. října“, ale ve stejné řeči také uvedl, že „je důležité uznat, že útoky Hamásu se neodehrály ve vzduchoprázdnu“ a že „palestinský lid byl vystaven 56 let trvající dusivé okupaci“.

Zbabělec a klaun

Ke Guterresovým úterním slovům se v živém vysílání americké stanice CNN vyjádřil i bývalý izraelský premiér Naftali Bennett: „Hanba. Je to klaun, protože se ani nedokáže přimět k tomu, aby vyslovil: ‚Odsuzuji Íránskou islámskou republiku za to, že vypálila 200 balistických raket‘.“

„Odsoudil pouze rozšíření konfliktu. Jaké rozšíření? Setkali jste se někdy s ‚rozšířením‘? Nikdy jsem žádné ‚rozšíření‘ neviděl chodit po ulici. Je to zbabělec. Je načase, aby skončil,“ dodal.

Odveta Izraele přijde během několika dnů. A bude významná

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám