Hlavní obsah

Izrael umístil do pagerů Hizballáhu výbušniny, tvrdí Libanon i USA

Za úterní výbuch pagerů členů libanonského teroristického hnutí Hizballáh, při němž došlo ke zranění zhruba tří tisíc lidí a usmrcení devíti osob, může izraelská zpravodajská služba Mosad. S odkazem na vysoce postavený bezpečnostní zdroj z Libanonu o tom informuje agentura Reuters. List The New York Times uvedl, že tato informace se shoduje se závěry amerických zpravodajských služeb.

Video: Reuters

Článek

Nejmenovaný libanonský bezpečnostní zdroj uvedl, že pagery typu AR924 pocházejí od tchajwanské společnosti Gold Apollo. Ta ale v prohlášení uvedla, že tato zařízení nevyráběla. Bez dalších podrobností prohlásila, že je vyrobila společnost s názvem BAC, která má licenci na používání její značky, píše agentura Reuters.

„Produkt není náš. Nese pouze jméno naší firmy,“ prohlásil zakladatel Gold Apollo Hsu Ching-Kuang s tím, že BAC má sídlo v Maďarsku. „Poskytujeme pouze autorizaci ochranné známky značky (Gold Apollo). Nemáme žádnou účast na návrhu nebo výrobě tohoto produktu,“ stojí dále v prohlášení.

Bojovníci Hizballáhu používají pagery jako nenáročný komunikační prostředek ve snaze vyhnout se izraelskému sledování polohy, řekly agentuře Reuters dva zdroje obeznámené s operacemi skupiny. Pager dokáže přijímat a zobrazovat textové zprávy. Telefonovat nedokáže.

V Pásmu Gazy se zřítil izraelský vrtulník, na místě jsou mrtví

Blízký a Střední východ

Podle libanonského zdroje tyto pagery ještě při výrobě upravila izraelská zpravodajská služba. List The New York Times s odkazem na americké představitele také uvedl, že za operací stojí Izrael.

„Mosad nasadil do zařízení základní desku, která obsahuje výbušninu reagující na přijetí kódu. Je velmi těžké to odhalit jakýmikoli prostředky. Nejde to dokonce ani pomocí skeneru,“ uvedl libanonský zdroj, aniž by předložil důkazy.

K aktivaci výbušniny mělo dojít poté, co pager obdržel specifikou textovou kódovanou zprávu. Další bezpečnostní zdroj agentuře Reuters řekl, že v nových pagerech byly ukryty až tři gramy výbušniny a Hizballáh je po měsíce „nedetekoval“.

Ching-Kuang nicméně uvedl, že netuší, jak mohly být pagery takto upraveny, aby explodovaly.

Izrael se k situaci prozatím nijak nevyjádřil.

Několik mrtvých a až tisíce zraněných členů Hizballáhu: Začaly jim vybuchovat pagery

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám