Hlavní obsah

Izrael udeřil na sklad zbraní na pobřeží Sýrie nedaleko ruské základny

Izraelská armáda podle listu Times of Israel zaútočila na sklad zbraní na syrském pobřeží mezi městy Tartús a Latákíja. Syrské provládní rádio Šam potvrdilo, že protivzdušná obrana zasahovala v noci na čtvrtek proti cílům nad mořem.

Izrael udeřil na sklad zbraní na pobřeží Sýrie nedaleko ruské základnyVideo: Reuters

Článek

Zasažený sklad byl zřejmě v přístavu Džabla, kde Syřané museli hasit rozsáhlý požár. Mohl být způsoben náletem, uvedl The Times of Israel. Na tuto zprávu se odvolává i ruská agentura Interfax. Padesát střel mělo být zlikvidováno „za podpory ruských vojáků“.

Foto: Reuters

Izrael udeřil na sklad zbraní na pobřeží Sýrie nedaleko ruské základny

Syrské opoziční zdroje uvádějí, že zasažen byl sklad zbraní, který zachvátil mohutný požár.

Interfax také citoval telegramový kanál Islámského odporu, že syrské prostředky protivzdušné obrany se více než 40 minut „aktivně bránily nepřátelským cílům v Latákíji, Džable a Tartúsu“.

Některé syrské opoziční zdroje uvádějí, že byl zasažen sklad v areálu ruské základny Hmimím, která se nachází nedaleko. Měla být bombardována hodinu po příletu nákladního Boeingu 747 íránských aerolinek Qeshm Fars Air, který ale přistál na civilní části základny, na mezinárodním letišti v Latákíji. Na záběru stanice Russia Today není jasné, co bylo v měkkých pytlích.

Interfax uvádí s odkazem na organizaci Islámský odpor, že několik „granátů“ dopadlo poblíž Hmimímu, kde je ruská letecká základna. Objevují se interpretace, že to znamená přímou konfrontaci Izraele a Ruska v Sýrii, to však není jasné.

Izrael v posledních několika letech mnohokrát útočil na sklady a posty íránských revolučních gard v Sýrii, které tam pomáhají režimu Bašára Asada. Útoky vedl i na sklady využívané libanonským Hizballáhem, jenž byl přes Sýrii zásobován zbraněmi.

Pro své zásahy na syrském území Izrael dosud využíval křehkou dohodu s Ruskem na koordinaci akcí, od začátku války na Ukrajině se ale vztahy mezi Jeruzalémem a Moskvou značně zhoršily. Rusko naopak udržuje vřelé vztahy s Íránem.

Některé íránské rakety zasáhly naše letecké základny, připustila izraelská armáda

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám