Hlavní obsah

Izrael svými údery zřejmě ochromil íránskou výrobu raket

Komerční satelitní snímky ukazují, že izraelské letectvo při sobotním útoku zasáhlo budovy, které Írán využívá k míchání pevného paliva pro balistické rakety. Agentuře Reuters to řekli dva američtí výzkumníci, bývalý zbrojní inspektor OSN David Albright, jenž vede výzkumnou skupinu Institute for Science and International Security, a analytik výzkumu washingtonské organizace CNA, která se zabývá analýzou veřejné politiky a výzkumem v oblasti národní bezpečnosti a dalších strategických oblastí, Decker Eveleth.

Izrael provedl v noci na sobotu 26. října odvetný útok na ÍránVideo: Reuters

Článek

Oba výzkumníci v samostatných hodnoceních uvedli, že Izrael zasáhl Parčin, rozsáhlý vojenský komplex nedaleko Teheránu. Podle Eveletha Izrael zasáhl také Chodžir, rozsáhlý závod na výrobu raket poblíž Teheránu. Agentura Reuters v červenci uvedla, že Chodžir se masivně rozšiřuje.

Eveleth se domnívá, že izraelské údery mohly výrazně omezit schopnost masové výroby raket Íránem. Snímek komerční satelitní firmy Planet Labs podle něj ukazuje, že izraelský úder zničil dvě budovy v Chodžiru, kde se míchalo pevné palivo pro balistické rakety. Snímky z Parčinu pak ukazují, že Izrael zničil tři budovy na míchání pevného paliva a sklad.

Albriht uvedl, že si prohlédl komerční satelitní snímky komplexu Parčin s nízkým rozlišením, které podle všeho ukazují, že izraelský úder poškodil tři budovy, včetně dvou, ve kterých se míchalo pevné palivo pro balistické rakety. Název firmy, od které snímky získal, neuvedl.

Izrael v předvečer útoků varoval Írán, kde udeří

Zahraniční

Na sociální síti X Albright dodal, že Izrael zřejmě zasáhl v Parčinu také budovu, která byla používána k testovacím aktivitám v zaniklém íránském programu vývoje jaderných zbraní. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) a americké zpravodajské služby tvrdí, že Írán tento program v roce 2003 ukončil. Írán popírá, že by usiloval o získání jaderných zbraní.

„Izrael tvrdí, že se zaměřil na budovy, ve kterých se nacházely míchačky na pevné palivo,“ uvedl Eveleth. „Tyto průmyslové míchačky je obtížné vyrobit a jejich vývoz je kontrolován. Írán jich během let mnoho draze dovezl a pravděpodobně bude mít problém je nahradit,“ dodal. Izrael tak možná zasadil významnou ránu íránské schopnosti masově vyrábět rakety a ztížil případný budoucí íránský raketový útok, který by prorazil izraelskou protiraketovou obranu. „Zdá se, že údery byly velmi přesné,“ řekl.

Podle amerických představitelů má Írán největší raketový arzenál na Blízkém východě a dodal rakety Rusku pro použití na Ukrajině, jemenským povstalcům Húsíům a libanonskému Hizballáhu. Teherán a Moskva popírají, že by Rusko obdrželo íránské rakety.

Agentura Axios uvedla, že Izrael zničil 12 speciálních, tzv. planetárních míchaček používaných k výrobě pevného paliva pro balistické střely dlouhého doletu. Citovala tři nejmenované izraelské zdroje, podle nichž to vážně poškodilo schopnost Íránu obnovovat své raketové zásoby a mohlo by to zemi odradit od dalších masivních raketových úderů proti Izraeli.

Izrael provedl odvetný útok na Írán, Teheránem otřásly výbuchy

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám