Hlavní obsah

UNRWA nebude moci působit na izraelském území, schválil tamní parlament

Izraelský parlament schválil zákon, který má znemožnit agentuře OSN pro Palestince UNRWA působit na izraelském území, uvádějí tiskové agentury.

Foto: Izraelské obranné síly (IDF)

Tabulka na domě v palestinském uprchlickém táboře Džabálijá informuje, že budovu , kde byla v betonové šachtě nalezena těla čtyř rukojmích, financuje Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) z finančních prostředků EU.

Článek

Izraelský parlament schválil v pondělí po bouřlivém jednání dvojici zákonů. První zakazuje izraelským úřadům jakýkoli kontakt s UNRWA. Druhý pak ruší výměnu nót z roku 1967, která poskytovala právní základ pro činnost UNRWA.

Jeruzalém tak už nebude vydávat povolení ke vstupu na území Gazy či na Západní břeh Jordánu. Izrael též kontroluje přístup do Pásma Gazy z Egypta.

Krok ještě před hlasováním Knesetu kritizovali izraelští spojenci, například USA či Velká Británie.

UNRWA poskytuje vzdělání a zdravotní péči milionům Palestinců. Zároveň je však kritizován za vazby s teroristickou organizací Hamás. Izrael tvrdí, že členů Hamásu je až 10 procent zaměstnanců UNRWA. I když toto tvrzení Izrael nedoložil, OSN musela připustit, že pro UNRWA pracoval Muhammad abú Atáví, jeden z velitelů Hamásu, který nechal povraždit či unést návštěvníky festivalu Nova.

Úřad OSN připustil, že pro něj pracoval brutální velitel oddílu Hamásu

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám