Hlavní obsah

Izrael po americkém ultimátu pustil do Gazy 50 kamionů s humanitární pomocí

Izrael ve středu povolil průjezd 50 kamionů s humanitární pomocí na sever Pásma Gazy. Stalo se tak jen několik hodin poté, co Spojené státy potvrdily, že židovskému státu pohrozily přerušením zbrojních dodávek, pokud do 30 dnů nepodnikne viditelné kroky k řešení rostoucí humanitární krize v palestinské enklávě, podotkl web Times of Israel (ToI).

Izrael pustil do Gazy 50 kamionů s humanitární pomocí (video je bez zvuku)Video: Reuters

Článek

„Padesát nákladních aut převážejících humanitární pomoc – včetně potravin, vody, zdravotnického materiálu a vybavení pro přístřešky poskytnuté Jordánskem – bylo dnes (ve středu) převezeno do severní Gazy přes hraniční přechody Allenbyho most (s Jordánskem) a Erez (s Pásmem Gazy) jako součást našeho závazku dodávat do Gazy humanitární pomoc. Budeme i nadále usnadňovat posílání humanitární pomoci do Gazy,“ oznámil úřad izraelského ministerstva obrany COGAT, který má na starosti palestinské civilní záležitosti.

Prvním 30 kamionům s pomocí umožnil Izrael na sever Gazy odjet v pondělí, po zhruba dvou týdnech, kdy židovský stát podle humanitárních organizací dodávky veškeré pomoci do oblasti blokoval, napsal ToI s tím, že ve stejnou dobu izraelská armáda na severu Pásma Gazy zahájila operaci s cílem zabránit obnovení tamních kapacit teroristického hnutí Hamás.

Z Gazy osvobodili jezídku unesenou jako dítě v Iráku. Trpěla tam 10 let

Zahraniční

Armáda před zahájením této operace vyzvala k evakuaci desetitisíce lidí, ale mnozí podle serveru odmítli uposlechnout - ať už s odůvodněním, že toho již nejsou schopni, nebo s poukazem na špatné podmínky na jihu Gazy, kde se tísní množství evakuovaných obyvatel.

Spojené státy v neděli písemně vyzvaly Izrael, ať do třiceti dnů zvýší dostupnost humanitární pomoci v Pásmu Gazy, nebo riskuje odstřižení americké vojenské podpory.

V psaném varování podepsaném ministrem zahraničí Antonym Blinkenem a ministrem obrany Lloydem Austinem stojí, že je americká vláda znepokojena zhoršením humanitární situace, ze kterého primárně viní Izrael. Ten podle ní za poslední měsíc zamítl nebo brání téměř 90 procentům humanitárních aktivit na severu a jihu oblasti. Izrael opakovaně odmítal, že by dodávkám pomoci bránil. Trvá však na tom, že zásilky směřující do oblasti musí kontrolovat, zda se v nich nepašují zbraně nebo jiný materiál pro teroristy.

Foto: Fatima Shbair, ČTK/AP

Palestinci si rozebírají krabice s humanitární pomocí v Rafáhu (prosinec 2023)

Hamás a další palestinské teroristické skupiny na jihu židovského státu loni 7. října povraždily okolo 1200 lidí. Izrael v reakci zahájil rozsáhlou pozemní odvetnou operaci v Pásmu Gazy, kde bylo už podle úřadů Hamásu zabito okolo 43 tisíc lidí, aniž by bylo zřejmé, kolik z toho představují ozbrojenci a kolik civilisté.

Sinvár se odmlčel. Izraelci prošetřují zprávy o jeho smrti

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám