Hlavní obsah

Izrael oznámil smrt dalšího čelného představitele Hamásu

Izraelská armáda v neděli oznámila, že při sobotním náletu na oblast Mavásí v jižní části Pásma Gazy zabila Rafu Salámího, velitele brigády teroristického hnutí Hamás v Chán Júnisu. Jednalo se o jednoho ze strůjců útoku Hamásu na Izrael loni 7. října.

Foto: Nir Elias, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na sobotní tiskové konferenci v Tel Avivu

Článek

Podle deníku The Jerusalem Post byl sobotní nálet proveden na základě informací izraelské tajné služby Šin Bet a vojenské rozvědky s cílem eliminovat významné představitele Hamásu.

Tělo Salámího bylo nalezeno a ihned pohřbeno, uvedl dále list. Jeho smrt podle izraelské armády „významně omezí vojenské schopnosti Hamásu“.

Salámí byl blízkým spolupracovníkem šéfa vojenského křídla Hamásu Muhammada Dífa, který byl také cílem sobotního izraelského náletu. Jeho smrt ale zatím nebyla potvrzena.

„Ještě nemáme absolutní jistotu,“ řekl v sobotu večer na tiskové konferenci izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Vedení Hamásu reagovalo na Netanjahuovo prohlášení posměšně. Jeho vysoký představitel Khalil al-Hayya řekl televizi al-Džazíra, že Díf nebyl zabit. „Právě teď vás poslouchá a dělá si legraci z vašich lží,“ vzkázal al-Hayya izraelskému premiérovi.

Hamás ale pro své tvrzení nepředložil žádné důkazy. Izrael se snaží dopadnout Dífa už přes dvacet let kvůli jeho podílu na několika atentátech.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví kontrolované Hamásem mezitím oznámilo, že při masivních izraelských úderech a ofenzivě za uplynulý den zemřelo v sobotu nejméně 141 Palestinců a na 400 jich bylo zraněno.

Masivní letecký úder Izraele na Pásmo Gazy si vyžádal desítky obětí

Zahraniční

Výběr článků

Načítám