Hlavní obsah

Izrael opět útočil na Bejrút, nálet u nemocnice zabil čtyři lidi

Izraelské letectvo v noci na úterý pokračovalo v náletech na libanonské hlavní město. Zasaženy byly šíitské čtvrtě na jihu Bejrútu. Nálety na cíle u univerzitní nemocnice Rafíka Harírího, která je největší v zemi, si vyžádaly čtyři oběti včetně jedné dětské. Zraněno bylo 32 osob, uvedla CNN.

Izrael opět útočil na Bejrút, nálet u nemocnice zabil čtyři lidiVideo: Reuters

Článek

Útok způsobil „značné škody na nemocnici“ s čtyřmi stovkami lůžek a 14 operačními sály, uvedlo libanonské ministerstvo zdravotnictví. Poškozen je i vchod, „nicméně nemocnice funguje a přijímá velké množství pacientů“. Izrael čelí výtkám, že opět nerozlišuje mezi civilními a vojenskými cíli. List The Washington Post upozornil, že u obětí nebylo rozlišováno mezi civilisty a bojovníky Hizballáhu.

Izraelské obranné síly uvedly pro list The Washington Post, že „zasáhly cíl teroristů z Hizballáhu“ u nemocnice. List označil video zásahu u vchodu za pravé. Podle libanonských zdrojů bylo přes noc podniknuto na Libanon 13 náletů.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Výbuch v jižním předměstí Bejrútu po izraelském útoku, 21. října 2024

Nálety byly podniknuty poté, co arabsky mluvící mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Avichaj Adraee vyzval obyvatele několika budov, aby je opustily, protože jsou v blízkosti budovy využívané Hizballáhem, napsal list The Times of Israel. Nemocnici Rafíka Harírího ale podle CNN nejmenoval.

Ničení finančních zdrojů Hizballáhu

Mluvčí IDF Daniel Hagari v pondělí uvedl, že Izrael bude dál útočit na finanční infrastrukturu Hizballáhu. Už v noci na pondělí se terčem staly pobočky nebankovní organizace Al-Kard Al-Hasan nabízející uložení peněz a poskytující půjčky, kterou využívá i mnoho obyčejných Libanonců.

Hagari přitom řekl, že v bunkru pod jinou nemocnicí al-Sahíl ve čtvrti Dahíja je „půl miliardy dolarů v bankovkách a zlatě“. Upozornil, že izraelské letectvo nemocnici monitoruje, ale řekl, že se nemocnice nestane terčem útoku, protože Izrael neválčí s libanonským lidem, ale s Hizballáhem.

Ředitel nemocnice Fadi Alamá popřel, že by se pod nemocnicí bunkr s penězi nacházel. Vyzval libanonskou armádu, aby se do podzemí nemocnice podívala. V televizi al-Džadíd uvedl, že tam jsou operační sály a že nemocnice nemá žádné vazby na Hizballáh ani jinou politickou skupinu. Přesto ale ředitel nechal převézt pacienty jinam.

Mohutné výbuchy v Bejrútu. Izrael likviduje pobočky stínové banky

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám