Hlavní obsah

Izrael ochromila generální stávka. Lidé volají po dohodě s Hamásem

Tisíce lidí vyšly do ulic po celém Izraeli, současně odstartovala po celé zemi generální stávka. Lidé se snaží přimět vládu k dohodě o příměří v Gaze a propuštění rukojmích, kteří jsou zadržováni teroristy Hamásu od loňského října. Je to už druhý den masových protestů poté, co se objevila zpráva, že byla v Gaze objevena těla šesti rukojmích, kteří byli teroristy Hamásu popraveni v minulých dnech.

Statisíce lidí vyšly do ulic Tel Avivu a JeruzalémaVideo: Reuters

Článek

Tisíce lidí se v pondělí shromáždily před velitelstvím izraelské armády, další blokují křižovatky a dálnice. Demonstranti žádají, aby politici udělali vše pro návrat rukojmích. Zdůrazňují, že se nesmí ztrácet čas, když jsou životy rukojmích ohroženy. Tvrdí, že Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmiová, Carmel Gatová, Almog Sarusi, Alexander Lobanov a Ori Danino mohli být živí, pokud by se uzavřela dohoda, píše The Jerusalem Post.

Armáda potvrdila, že všech šest izraelských rukojmích bylo zastřeleno zblízka, zhruba 48 až 72 hodin před tím, než je izraelští vojáci našli v tunelu pod Rafáhem.

Několik střel zblízka. Hamás rukojmí zavraždil těsně předtím, než je našel Izrael, potvrdila pitva

Blízký a Střední východ

Protesty jsou naplánovány také na odpoledne a večer s centrální demonstrací před sídlem IDF a protestem před domem premiéra Benjamina Netanjahua na Azza Street. Generální stávka je vyhlášena jako jednodenní, skončit by měla v pondělí v 18.00 (17:00 SELČ) .

Sdružení rodin rukojmích viní vládu Benjamina Netanjahua, že nedělá dost pro záchranu rukojmích. Netanjahu obvinění odmítá, ale zároveň tvrdí, že válka nemůže skončit, dokud nebude zničen Hamás, což ale mnozí považují za nereálné.

Server ToI i jiná místní média v posledních týdnech psaly o tom, že dohodu zbrzdil Netanjahu, když kladl na stůl stále nové požadavky. Šéfové tajných služeb i ministr obrany Joav Galant se přitom už déle snaží premiéra přesvědčit k co nejrychlejší dohodě o příměří, a to i vzhledem k eskalaci napětí s Íránem a libanonským hnutím Hizballáh.

V Izraeli bude v pondělí generální stávka. Zemí se šíří odpor proti Netanjahuovi

Blízký a Střední východ

Související články

Výběr článků

Načítám