Hlavní obsah

Izrael nasadil v Libanonu další divizi, proti Hizballáhu stojí odhadem 15 000 vojáků

Vojáky ze 146. záložní divize nasadila izraelská armáda do bojů v Libanonu. Podle webu The Jerusalem Post začali plnit úkoly na jihozápadě země už v pondělí. V praxi to znamená posílení izraelských jednotek operujících proti teroristickému šíitskému hnutí Hizballáh o tisíce vojáků. Pozemní operace v Libanonu se tak účastní odhadem na 15 000 vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci postupují do hloubi libanonského území (říjen 2024).

Článek

V posledních měsících fungovala 146. záložní divize jako regionální obranná brigáda, jejíž příslušníci byli rozmístěni v severním Izraeli, v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu. Síly divize podle The Jerusalem Post pracují především společně s 213. dělostřeleckou brigádou na identifikaci a likvidaci teroristické infrastruktury v jihozápadním Libanonu.

V současnosti se bojů v této zemi účastní izraelští vojáci z 36., 91., 98. a 146. divize. Na jihu Libanonu je tak nasazeno odhadem 15 000 příslušníků ozbrojených sil židovského státu.

Izraelci se zatím soustředili na oblast mezi městy Bint Džbail a Metula, nyní se jejich operační prostor rozšíří. Armáda o víkendu oznámila, že se chystá zasahovat na jižním pobřeží Libanonu.

Cílem omezené pozemní operace proti Hizballáhu je podle izraelské armády zničit vojenskou infrastrukturu Íránem podporovaného hnutí u hranic židovského státu. Vedle toho také Izraelci útočí ze vzduchu na místa, kde by se mohli nacházet členové vedení Hizballáhu. Tyto údery provádějí po celém území Libanonu.

Hizballáh kolem poledne vypálil na izraelskou Haifu stovku raket

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám