Hlavní obsah

Izrael dál masivně útočí na Bejrút. Osud šéfa Hizballáhu není jasný

Aktualizováno

Izrael podnikl v sobotu na jižním předměstí Bejrútu další útoky. Cílem byly sklady zbraní libanonského hnutí Hizballáh, jež jsou umístěny pod civilními obytnými budovami, oznámila izraelská armáda. Současně vyzvala obyvatele, aby uprchli. Při předchozím útoku bylo zasaženo ústředí Hizballáhu. Osud jeho šéfa Hasana Nasralláha není jasný.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Izrael pár hodin po masivním útoku zacíleném na nejvyšší vedení Hizballáhu provedl další údery.

Článek

Pro svou vlastní bezpečnost by se lidé měli podle informací izraelské armády zdržovat alespoň 500 metrů od budov, které jsou v hledáčku izraelské armády. Ta ve výzvě současně ukázala mapy s přesnými místy, kvůli nimž by se obyvatelé Bejrútu měli evakuovat. Hizballáh existenci skladů zbraní pod těmito budovami popírá, píše web týdeníku Focus.

Na jižním předměstím Bejrútu i v sobotu stoupal k nebi dým. Terčem pokračujících útoků bylo i údolí Bikáa.

Osud Nasralláha není znám

Nové útoky následovaly pár hodin poté, co izraelská armáda podnikla sérii náletů na ústředí Hizballáhu na jižním předměstí Bejrútu. Izraelská média uvedla, že terčem těchto útoků byl nejvyšší vůdce hnutí Hasan Nasralláh, jehož osud je zatím nejasný.

Zdroj blízký Hizballáhu uvedl, že při útoku bylo srovnáno se zemí šest budov. Jednalo se o vůbec nejmohutnější nálet. Shozeny byly bomby o celkové hmotnosti několik desítek tun. Libanonský bezpečnostní zdroj potvrdil agentuře Reuters, že se v komplexu budov scházelo vedení Hizballáhu.

Deník The Times of Israel napsal s odkazem na zdroj blízký organizaci, že nejvyšší vedení Hizballáhu je po izraelských útocích nedosažitelné. Ani několik hodin po útocích neučinil Hizballáh žádné prohlášení o osudu svého šéfa Hasana Nasralláha.

Anketa

Hrozí po útoku na centrálu Hizballáhu válka Izraele s Íránem?
Ano
17,9 %
Ne
82,1 %
Celkem hlasovalo 307 čtenářů.

Roste proto přesvědčení, že Nasralláh zemřel. „Je velmi obtížné si představit, že by z takového útoku vyvázl živý,“ citoval web nejmenovaného izraelského činitele.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari hned po útoku oznámil, že centru Hizballáhu ve čtvrti Dahija bylo pod civilními budovami. To popírá televize Al-Džazíra, podle níž žádné velicí středisko a centrum Hizballáhu neexistuje. „Byly to obytné domy, terčem bylo šest nebo sedm vícepatrových budov, kde bydleli civilisté, kteří mohli být spojeni s Hizballáhem, anebo také ne. Většinou šlo o civilisty,“ řekla Al-Džazíře libanonská novinářka Lara Bitarová. I z jejích slov je ale patrné, že tam byli i příslušníci Hizballáhu.

Podle libanonského ministerstva zdravotnictví zemřelo nejméně šest lidí a 91 dalších bylo zraněno, informovala BBC. Mezi oběťmi jsou i děti, uvedla Al-Džazíra.

Izrael pod palbou raket

Hizballáh opět odpověděl palbou raket. Výbuchy měly být slyšet i v Tel Avivu, ale sirény se nerozhoukaly. Izrael podle stanice BBC oznámil, že zničil v sobotu ráno několik z deseti raket vypálených z Libanonu do Galileje.

Izraelská armáda slibuje, že Hizballáhu zablokuje dodávky zbraní.

„V žádném případě nedovolíme předání zbraní teroristické skupině Hizballáh. Víme o íránských dodávkách zbraní Hizballáhu a zmaříme je,“ říká mluvčí armády Daniel Hagari. „Naše letectvo hlídkuje v oblasti bejrútského letiště. Nedovolíme nepřátelským strojům se zbraněmi přistát na civilním letišti v Bejrútu. Je to civilní letiště, pro civilní využití, a tak to musí zůstat,“ dodal.

Jestli Írán zaútočí, Izrael úder vrátí, řekl v OSN Netanjahu

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám