Hlavní obsah

Izrael hlásí zabití šéfa vlády Hamásu v Gaze

Izraelská armáda v Pásmu Gazy zabila šéfa tamní vlády, jenž byl pravou rukou lídra palestinské teroristické organizace Hamás v Gaze Jahjá Sinvára. Rúhí Muštahá byl zabit už před třemi měsíci na severu palestinské enklávy spolu se dvěma vysokými bezpečnostními činiteli Hamásu, armáda židovského státu o tom ale informovala až nyní.

Foto: Profimedia.cz

Rúhí Muštahá

Článek

Muštahá měl podle izraelské armády na starost civilní správu v Pásmu Gazy, ale zapojen byl i do „teroristických aktivit proti Izraeli“ a měl přímý podíl na rozhodování o bojovém rozmístění jednotek Hamásu, napsal web The Times of Israel.

Izraelská armáda uvedla, že Muštahá a dva bezpečnostní činitelé Hamásu Sámih Sirádž a Sámí Auda zemřeli při letecké úderu na tunel, který sloužil jako velitelství Hamásu. Armáda tvrdí, že měla „přesné zpravodajské informace“ o jejich přítomnosti v tunelu na severu Pásma Gazy.

K úternímu útoku u Tel Avivu se přihlásil Hamás

Blízký a Střední východ

Zahynul i terorista, který lynčoval zajatce

Při jiném izraelském leteckém úderu v Pásmu Gazy zahynul také mediálně známý člen Hamásu Abdal Azíz Sálha. S odvoláním na zdravotnické zdroje a média s vazbami na Hamás o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

Sálha se v roce 2000 účastnil lynče a vraždy dvou izraelských vojáků v Rámalláhu na Izraelem okupovaném Západním břehu.

Během lynče byl vyfotografován se zakrvácenýma rukama v okně policejní stanice, kde k vraždě obou izraelských vojáků došlo. Fotografie se stala celosvětově známou. Vojáky se tehdy před lynčujícím davem Palestinců snažila chránit policie Palestinské autonomní správy, která je dříve zadržela na kontrolním stanovišti.

V roce 2011 Izrael Sákhu zatkl a uvěznil. V říjnu 2011 byl ale propuštěn v rámci výměny uneseného izraelského vojáka Gilada Šalita za 1027 palestinských vězňů a byl deportován do Pásma Gazy.

Sálha byl zabit během úderu, který zasáhl školu al-Aklúk ve městě Dejr al-Balah, která poskytuje útočiště vysídleným obyvatelům. Podle Izraele to byl cílený útok.

Při náletu zemřel vůdce Hamásu v Libanonu

Svět

Výběr článků

Načítám